Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
01 November 2016

Handboek Voeding bij kanker

Door: Reina

Handboek Voeding bij kanker

In het voorwoord van de eerste editie van dit lijvige boek “Handboek bij voeding en kanker” schreef prof.dr.ir. Ellen Kampman, hoogleraar voeding en kanker: ‘Eindelijk een leesbaar en bruikbaar boek met uitgebreide concrete en actuele voedingsadviezen voor mensen met kanker.’ En ze bleek niet de enige met die overtuiging, schrijft ze nu, want het handboek wordt ‘inmiddels zeer gewaardeerd door diëtisten, oncologieverpleegkundigen, artsen en hun opleiders.’ En ze zullen het blijven waarderen, zeker met deze geactualiseerde tweede druk. Oncologie is een terrein dat voortdurend in beweging is en zich verder specialiseert. Daardoor is ook binnen de diëtetiek en zorg de kennis flink uitgebreid over de voeding voor mensen met kanker.

Evidence- en best-practice based

Het boek geeft een overzicht van de huidige kennis over voeding en kanker, de voedingsproblematiek bij de verschillende vormen en behandelingen en de mogelijkheden om via gerichte interventies goede zorg te verlenen. Alle informatie in het boek is een combinatie van evidence based en best-practice based. Het boek bestaat uit 2 delen. Het eerste deel gaat over epidemiologie, preventie en ziekte en behandeling in het algemeen. Het hoofdstuk “Specifieke klachten” is een kernhoofdstuk. Het behandelt 16 voedingsgerelateerde klachten die bij veel vormen van kanker voorkomen en de mogelijke maatregelen en voedingsadviezen. Deel 2 “Tumorspecifiek” beschrijft per vorm van kanker de specifieke voedingsproblematiek, waarbij duidelijk rekening is gehouden met de nieuwste inzichten en behandelingsmethoden.

43 auteurs

Maar liefst 43 auteurs met een jarenlange ervaring op een deelgebied van de oncologie hebben meegewerkt aan dit boek. Onder redactie van coryfeeën Jeanne Vogel, Sandra Beijer, Peggy Delsink, Niki Doornink, Herma ten Have en Rianne van Lieshout is het net als 5 jaar geleden een boek dat niet mag ontbreken op het bureau van een diëtist die (wel eens) voedingsadviezen geeft aan mensen met kanker. Ook voor verpleegkundigen en (huis)artsen is dit boek aan te raden, want goede voedingszorg is multidisciplinair en de zorg voor de voedingstoestand hoort ook tot het professionele handelen van de arts, verpleegkundige, fysiotherapeut en andere paramedici. (RB)

Handboek Voeding bij kanker, (redactie), De Tijdstroom, ISBN 9789058982988, 651 pagina’s, € 60,00


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten