Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
28 December 2016

Handboek ‘Bouw jouw voedingsplan’

Door: Angela

Handboek ‘Bouw jouw voedingsplan’

In 10 stappen zouden sportprofessionals met dit boek in de hand een voedingsplan voor hun cliënten moeten kunnen opstellen. Sportdiëtisten kunnen opgelucht ademhalen, want die belofte wordt in de verste verte niet waargemaakt. Het “Handboek bouw jouw voedingsplan” is bedoeld voor personal trainers, fitnessinstructeurs, fysiotherapeuten en sportcoaches die sporters intensief en doelgericht op voeding willen coachen. Het is geschreven door Rob van Berkel, diëtist en auteur van “Overgewicht en obesitas”

Sportspecifieke voeding ontbreekt

Sport- en hersteldranken, sportvoedingssupplementen, timing van eiwitten en maaltijden: allemaal onderwerpen die je in zo’n boek zou verwachten. Maar helaas, ze komen er niet in voor. Slechts 1 van de 10 hoofdstukken gaat specifiek over sport (Gewichtstoename en spieropbouw) en met welgeteld 5 leespagina’s is dat ook meteen het kortste hoofdstuk van het boek. Ook de 10 stappen uit de titel zijn nergens terug te vinden, of er moeten de 10 hoofdstukken mee bedoeld worden. Maar die zijn helemaal niet als stap geformuleerd, maar als vraag (‘Wat heb je nodig?) of neutraal (‘Feiten en fabels’).

Werkbladen zonder handleiding

Verspreid over het boek staan 7 werkbladen om bijvoorbeeld de eiwitbehoefte en basale stofwisseling van een cliënt te berekenen en om een voedingsdagboek te laten invullen. Weliswaar praktische tools, maar handvatten voor de uitwerking ontbreken. Hoe moet een sportprofessional een ingevuld voedingsdagboek beoordelen? En welke eiwitrijke producten kunnen geadviseerd worden om te voorzien in een verhoogde eiwitbehoefte? In het voorwoord schrijft Van Berkel dat hij hoopt de lezer wegwijs te maken in de voedingswereld. Dat is een belofte die in ieder geval wél wordt waargemaakt. Dit boek vertelt in 10 hoofdstukken de basisbeginselen van de. Helaas niet specifiek voor sporters en de stap naar het maken van een voedingsplan voor sporters wordt al helemaal niet gemaakt.

Handboek bouw jouw voedingsplan in 10 stappen, voor sport, health en fitness professionals, Rob van Berkel, Blackboxpublishers, ISBN 9789082511017, 180 pagina’s, 29,50


Angela Severs, voedingswetenschapper en+redacteur+Nieuws+voor+diëtisten, 09 January 2017:
Beste Rob, dank voor je uitgebreide reactie op mijn recensie! Je kunt inderdaad twisten hoeveel aandacht voor sportvoeding er moet zijn in een boek voor sportprofessionals. Maar mijn belangrijkste punt is dat de titel de lading van het boek niet dekt. Ik verwachtte een hele andere inhoud bij de titel 'Handboek bouw jouw voedingsplan' met nog erbij 'in 10 stappen'. Het lijkt daardoor een heel praktisch boek te zijn, terwijl de inhoud eigenlijk alleen gaat over basisbeginselen van de voedingsleer.
Rob van Berkel, (onderzoeks)diëtist, 03 January 2017:
Beste Angela,

De recensie zie ik nu pas en daar wil ik graag op reageren. Met een deel ben ik het eens, maar met een belangrijk deel niet, waarschijnlijk omdat niet helemaal duidelijk is wat de intentie van het boek is. Dat wil ik toelichten.

De kritiek in de recensie gaat voornamelijk over het ontbreken van informatie over sportvoeding. Dat klopt, maar dat was ook niet de intentie van het boek. Het boek heeft daarom ook de titel 'Bouw jouw voedingsplan' en niet 'Bouw jouw sportvoedingsplan'. In het voorwoord staat:

“De aanleiding voor de publicatie van dit boek is de groeiende behoefte aan kennis, inzicht en praktische handvatten over voeding. De inhoud is gericht op diverse professionals in de wereld van fitness, sport en health, zoals personal trainers en fitness instructeurs. De 10 hoofdstukken kun je na elkaar lezen, maar ook in willekeurige volgorde. Het is tevens te gebruiken als naslagwerk. Ik hoop je hiermee wegwijs te maken in de fascinerende voedingswereld.”

Het boek is, zoals wordt aangegeven, bedoeld voor fitness, sport en health professionals zoals personal trainers, fysiotherapeuten, voedingscoaches, sportcoaches en andere vakgenoten die hun klanten of sporters intensief en doelgericht op voeding willen coachen. Het gaat niet specifiek over sportvoeding, maar over voeding in het algemeen. Ook fitnessprofessionals hebben behoefte aan die informatie, onder andere omdat er veel verwarring over bestaat. Het zou bovendien niet wenselijk zijn wanneer een fitnessprofessional alleen kennis had over sportvoeding.

Naast voedingscoaches (die in principe geen advies geven over sportvoeding) behoren fitnessprofessionals tot de doelgroep. Fitnessprofessionals zijn op beweeggebied gekwalificeerd, maar niet altijd op voedingsgebied. Desondanks wordt het vaak gezamenlijk of los als dienst aangeboden. Voeding wordt er als het ware ‘bijgedaan’ omdat er vraag naar is. Voor hun is het boek bedoeld.

De klanten van fitnessprofessionals hebben vaak een specifieke hulpvraag. Ze willen bijvoorbeeld een betere conditie, afslanken, gespierder of gezonder worden. De gemiddelde klant is echter geen fanatieke sporter die behoefte heeft aan sportspecifieke voeding om zijn doel(en) te realiseren. Het zijn vaak mensen die een paar keer in de week gaan trainen en daarnaast verstandig met voeding willen omgaan. Met adviezen uit bijvoorbeeld de Schijf van Vijf kan de hulpvraag op voedingsgebied vaak al ingevuld worden. Die kennis moet er echter wel zijn.

In de recensie staat dat de lezer onderwerpen mag verwachten over sport- en hersteldranken, sportvoedingssupplementen, timing van eiwitten en maaltijden, etc. Dat mag de lezer inderdaad verwachten van een boek over sportvoeding, maar daar gaat het boek niet specifiek over. Het zou bovendien ten koste kunnen gaan van onderwerpen die mogelijk relevanter zijn voor de doelgroep (Wat staat er op het etiket? Wat zijn voedings- en gezondheidsclaims? Hoe zit het ook alweer met koolhydraten, eiwitten en vetten? Wat zijn de gezondheidsvoordelen/nadelen van aardappelen, zuivel, eieren, etc, etc).

Het klopt dat de 10 hoofdstukken eigenlijk geen stappen zijn. Dat wekt wellicht verkeerde verwachtingen. In de 10 hoofdstukken staat wel informatie die gebruikt kan worden bij het maken van een verantwoord voedingsplan. Een verantwoord voedingspatroon is te divers en kan op teveel manieren worden ingevuld, wat ook nog afhankelijk is van de wensen van de cliënt, om in een 10-stappenplan uit te werken. Daarvoor is toch echt een individuele aanpak nodig. In het boek staat wel een checklist waarmee je kunt scannen of de voeding volwaardig is.

Wellicht zet deze toelichting de recensie in een ander perspectief.

Groet,
Rob van Berkel

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten