Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 January 2012

Gunstig effect van speciale medische voeding bij kanker

Door: Angela

patiënt in ziekenhuis

Een speciale medische voeding laat gunstige effecten zien bij kankerpatiënten. Dit blijkt uit het proefschrift van Joyce Faber, die op 11 januari promoveerde aan de Universiteit Utrecht. Zij ontwikkelde een voeding met hoge concentraties eiwit en leucine en verrijkt met visolie (EPA en DHA) en prebiotische oligosacchariden.

In klinische studies met gezonde vrijwilligers en kankerpatiënten verhoogde de medische voeding binnen 1 week de inbouw van het vetzuur EPA in immuuncellen. Bij slokdarmkankerpatiënten ging de medische voeding na 4 weken interventie gepaard met verlaagde serumwaardes van een belangrijke ontstekingsmarker. Bovendien nam het lichaamsgewicht en de mate van lichamelijke activiteit significant toe. 

Bron: Universiteit Utrecht


Leony Roobeek, , 25 January 2012:
Ik heb en heel mooi filmpje gevonden over voeding in relatie met kanker de link:
http://www.ted.com/talks/lang/en/william_li.html
Engelbert Valstar, , 24 January 2012:
De statistiek van het Utrechtse visolieonderzoek was niet in orde. Je mag wel zeggen dat er van grove onkunde sprake was. Zie mijn artikel daarover bij de IOCOB.
Anthon de Bont, , 24 January 2012:
Elisa, de relatie visolie en kanker ligt toch een beetje anders.
zie de blog :Geen vis[olie] bij chemo of juist wel ?" van 14 september 2011 op www.vita-info.nl
Elisa van der+Molen, , 21 January 2012:
Ik ga er maar van uit dat dit onderzoek gedaan is bij kankerpatiënten die niet behandeld werden met chemotherapie op het moment van het onderzoek, aangezien het UMC in september nog het bericht naar buiten bracht dat visolie het effect van chemotherapie teniet kan doen. http://www.umcutrecht.nl/subsite/cancercenter/nieuws/2011/09/Visolie-kan-chemotherapie-tegenwerken.htm

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten