Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 December 2014

Grote verschillen in vetgehaltes snacks

Door: Reina

chips

De hoeveelheid en de soort vet in vergelijkbare kleine snacks verschilt flink. Dat blijkt uit een recent verschenen rapport van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Dit betekent dat sommige fabrikanten van chips, kroepoek, zoutjes en andere kleine snacks er beter in slagen hun producten minder ongezond te maken dan andere.

In november 2012 en mei 2013 heeft de NVWA 224 soorten borrel- en cocktailnootjes, chips (naturel, paprika, tortilla en stapelchips), kroepoek, bladerdeegproducten, zoute koekjes en overige zoutjes onderzocht op het vetgehalte en de vetzuursamenstelling. De grootste verschillen in vetzuursamenstelling en vetgehalte zijn gevonden bij stengels van bladerdeeg en tortillachips. De stengels zijn vaak bereid met roomboter, de bolletjes zijn gevuld met kaas. Bij zoutjes die gemaakt worden door puree in vormpje te drukken en bij naturelchips is de variatie in het verzadigd vetgehalte het grootst. Het hoogste vetgehalte werd gevonden in een pakje bladerdeegbolletjes (47,4%). Bij de gewone chips was de tortillachips gemiddeld het minste vet (20,3%).

De NVWA heeft in juni en juli 2013 het zoutgehalte onderzocht in 118 voorverpakte vleesvervangers uit 9 verschillende supermarkten. Ook dit kan flink variëren tussen vergelijkbare soorten, zo blijkt uit een recente publicatie van het NVWA. De grootste variatie in zout wordt gevonden in vegetarische roerbak en vegetarische burger. Het zoutgehalte in de vleesvervangers is ook vergeleken met het zoutgehalte in vergelijkbaar vlees zoals gehaktballen, worsten, schnitzels en gehakt. Daarin blijft ongeveer evenveel keukenzout te zitten. De hoogste zoutgehaltes werden gevonden in vegetarische spekblokjes (4,8%).

Bron: NVWA

Gerelateerd nieuws:
Vleesvervangers minder volwaardig dan vlees
Zowel teveel als te weinig zout is ongezond
Bij ongezonde snacks geen alarm in het brein


L. Melman, Dietist, 19 January 2015:
Omdat dit een onderzoek was naar het vetgehalte Joh Hart? En niet naar welke snacks het meest gezond zijn?
Joh Hart, verpleegkundige, 15 January 2015:
Wat is nou ongezonder in al deze snacks?
Zetmeel of vet?
Waarom wordt er met geen woord gerept over de koolhydraten in de aardappelen en meel?
Doet me denken aan die diabeet2 die zegt:
"Ik wordt hyper als ik een te grote portie frietjes eet door het vet"
Ik denk dat toch niet! Vet doet niets met je suikerspiegel.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten