Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 August 2015

Groenten en fruit beschermen tegen mondholtekanker

Door: Karine

Mensen die veel groenten en fruit eten hebben een kleinere kans op hoofd-halskanker, en met name mondholtekanker, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. De studie is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Mondholtekanker is met ruim 1.000 nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland. Alhoewel mondholtekanker vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen, neemt het aantal nieuwe gevallen per jaar bij vrouwen sterker toe. In 10 jaar tijd is het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen gestegen met ruim 45%. Bij mannen steeg het aantal gevallen met 16%.

De onderzoekers hebben niet alleen onderzocht wat het verband is tussen groenten en fruit en de verschillende vormen van hoofd-halskanker, maar ook de rol van bepaalde voedingsstoffen. Uit het onderzoek blijkt dat een hogere inname van vitamine C uit voeding gepaard gaat met een kleinere kans op mondholtekanker en andere vormen van hoofd-halskanker. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine E een verband zou hebben met deze vormen van kanker. Het betreft overigens vitamines uit voeding, niet uit supplementen.

Het Nederlandse onderzoek is een samenwerking tussen Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en TNO Leiden. Voor het onderzoek zijn gegevens geanalyseerd uit de Nederlandse Cohort Studie (NLCS). Deze studie bevat gegevens van ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar (op baseline) die sinds 1986 worden gevolgd.

 

Bron: Maastricht UMC+

 

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten