Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
01 December 2017

Goede darmbacteriën verminderen eetlust en activeren bruin vet

Door: Marjolein

Goede darmbacteriën verminderen eetlust en activeren bruin vet

Onderzoekers van het LUMC hebben ontdekt hoe darmbacteriën kunnen bijdragen aan het behouden van een gezond gewicht. Darmbacteriën zorgen voor de afbraak van voedingsvezels, waarbij het korteketenvetzuur butyraat vrijkomt. Butyraat blijkt de eetlust te remmen en tegelijkertijd bruin vetweefsel te activeren om meer energie te verbranden. Slanke mensen hebben meer soorten darmbacteriën die helpen bij de afbraak van voedingsvezels. Zij produceren daardoor meer butyraat en zijn op die manier beter beschermd tegen overgewicht.

Muizenonderzoek

‘We wisten al wel dat slanke mensen meer verschillende soorten darmbacteriën hebben en dat die ook meer korteketenvetzuren maken’, vertelt onderzoeker dr. Yanan Wang. ‘Maar we wisten nog niet precies hoe die beschermen tegen overgewicht.’ Dit mechanisme hebben de onderzoekers nu achterhaald door muizenonderzoek. Muizen die oraal butyraat toegediend kregen, bleven slanker dan de muizen in de controlegroep. Als het butyraat direct in de bloedbaan werd gespoten was dit effect niet te zien. ‘Dat wijst erop dat butyraat werkt via de nervus vagus, de zenuw die een rechtstreekse verbinding vormt tussen het spijsverteringskanaal en het brein’, aldus Wang.

Dubbel effect

Het gunstige effect van butyraat is volgens de onderzoekers voor 70 procent te danken aan een verminderde eetlust. Muizen die langere tijd butyraat kregen, hadden daardoor minder obesitas, lagere insulinewaardes, lagere gehaltes van triglyceriden en minder leververvetting. Voor 30 procent was het effect te danken aan het activeren van bruin vet. ‘De bruine vetcellen in het lichaam slaan geen vet op, zoals de “gewone” witte vetcellen dat doen, maar verbranden juist vetzuren tot warmte”, legt onderzoeker prof. dr. Patrick Rensen uit. ‘Mensen met meer of actiever bruin vet zijn daarom gemiddeld ook slanker.’

Het onderzoek is gepubliceerd in Gut.

Bron: LUMC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten