Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 March 2012

Goed verhaal moet vrachtwagenchauffeurs gezonder doen leven

Door: Angela

vrachtwagenchauffeur

Veel vrachtwagenchauffeurs leven ongezond: ze bewegen te weinig en zijn vaak te zwaar. Wetenschappers van de Radboud Universiteit gaan onderzoeken of overtuigende verhalen hen kunnen aanzetten tot gezonder gedrag. Het onderzoek krijgt 250.000 euro subsidie van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Dat weinig bewegen en veel vet eten niet verstandig is, weten vrachtwagenchauffeurs zelf ook wel. Dus hen alleen informeren over wat gezond en ongezond is, daar gaan ze zich niet anders van gedragen. Overtuigen, daar komt het op aan. En uit onderzoek naar wat werkt in communicatie, blijkt dat persoonlijke verhalen het meest overtuigend zijn.

Een verhaal is goed en overtuigend als het herkenbaar is voor de doelgroep (dit gaat over iemand die denkt en doet zoals ik) en liefst authentiek: dus niet verzonnen door een communicatieadviseur maar opgetekend uit de mond van, in dit geval, een vrachtwagenchauffeur die erin geslaagd is om gezonder te gaan leven.

Het Nijmeegse onderzoek begint dan ook met interviews met vrachtwagenchauffeurs die gezonder en minder gezond leven: zij zullen de verhalen leveren die hun collega's moeten overtuigen. En het onderzoek draait dus om de vraag of dat lukt.

Bron: Radboud Universiteit


Karine Hoenderdos, , 04 April 2012:
hmmm is dit echt grappig? klinkt meer als: gemiste kans!
Laila , , 03 April 2012:
Grappig dat ik dit idee twee jaar geleden had om voor mijn specialisatie tijdens mijn opleiding Voeding en Diëtetiek in Groningen onderzoek te doen naar de eet- en beweeggewoonten van vrachtwagenchauffeurs en toen ik het voorstelde bij het stagebureau van de opleiding het vervolgens finaal de grond in werd geboord.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten