Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
01 July 2013

Glutengevoeligheid: hype of nieuwe epidemie?

Door: Angela

Graanproducten

Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die geen gediagnosticeerde coeliakie hebben, maar wel zeggen dat ze klachten krijgen van voedingsmiddelen die gluten bevatten. Is hier sprake van een nieuwe epidemie? En hoe wetenschappelijk onderbouwd is het? MDL-arts Gerd Bouma schreef er met 2 collega’s een artikel over in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De conclusie: er lijkt een vorm van glutengevoeligheid te bestaan die los staat van coeliakie. Probleem is dat echter dat zo’n losstaande glutengevoeligheid nog niet goed te testen is.

Slechts 1 op de circa 200 Nederlanders heeft coeliakie. Maar het zelfverkozen glutenvrije dieet wint snel aan populariteit. Bouma: ‘Vanaf de jaren '80 zijn we steeds meer gaan begrijpen van coeliakie en zijn er nieuwe testen ontwikkeld om deze ziekte aan te tonen. De ziekte komt veel vaker voor dan we dachten. Niet iedere coeliakiepatiënt heeft de klassieke symptomen. Soms hebben mensen een opgeblazen gevoel, diarree of juist verstopping. Maar deze verschijnselen komen ook voor bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom. Hoewel onschuldig, kan dit syndroom veel ongemak veroorzaken. Helaas hebben we hier geen goede behandeling voor. Logisch dat mensen het dan gaan zoeken in diëten. Veel mensen zonder coeliakie, die een glutenvrij dieet probeerden, bleken minder klachten te krijgen en vertelden dit op talloze internetfora. Dit leverde enkele recente studies op. Hieruit bleek dat gluteninname bij een klein deel inderdaad invloed heeft op de klachten.’ De MDL-arts gelooft dat er mensen zijn, die last kunnen hebben van glutenbevattende voedingsmiddelen zonder dat ze een aangetoonde coeliakie hebben. Bouma: ‘Maar ik denk ook dat veel mensen nu meegaan in de hype en een glutenvrij dieet volgen, terwijl dat voor hen geen gezondheidswinst oplevert.

Bron: VUmc


nelleke dillema, , 02 July 2013:
Als je kijkt naar de visie vanuit de oervoeding zijn granen niet goed voor de mens, de mens kan de grote hoeveelheden die we gewend zijn te eten niet verteren/verwerken. Vanuit die visie klopt het dat mensen last krijgen/hebben van granen/gluten. Ik zie in mijn praktijk ook regelmatig dat darmklachten verdwijnen door het matigen of stoppen van brood, terwijl het niet de hoofdvraag was.
annie öhman, , 02 July 2013:
Correctie: '..op wat voor manier je gluten binnen krijgt'.
annie öhman, , 02 July 2013:
Van invloed is ook op wat voor manier je flyttning binnen krijgt. Iemand die stopt met gluten, stopt vaak ook automatisch met koekjes, cake, croissants, wit brood en andere producten die veel vet en suiker bevatten en of weinig vezels. Een nieuw dieet kan zorgen dat je bewuster omgaat met wat je eet. Ik denk dat je hierdoor ook een positief gezondheidseffect kan ervaren die niet persee gerelateerd is aan het vermijden van gluten in het dieet.
anneke van winden, , 02 July 2013:
ik had dus geen last van mijn darmen
anneke van winden, , 02 July 2013:
Klopt helemaal. Ik heb er ook last van. Slaapprobleem verdween binnen 2 dagen door te stoppen met gluten. Inmiddels eet ik (met mate) weer gluten en het gaat goed

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten