Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 April 2016

Gezondheidsraad beantwoordt voedingsvragen

Door: Angela

Gezondheidsraad beantwoordt voedingsvragen

Moet iedereen stoppen met alcohol? En hoe zit het met volle zuivel: is dat even gezond als magere en halfvolle zuivel? De Gezondheidsraad heeft na het uitbrengen van de Richtlijnen goede voeding 2015 veel vragen gekregen van pers en publiek. De antwoorden op veelgestelde vragen staan online?

Strengere alcoholrichtlijn

Veel mensen denken dat de nieuwe alcoholrichtlijn betekent dat iedereen beter kan stoppen met alcohol. Dat is niet waar. Wat de Gezondheidsraad wil is dat geheelonthouders niet aangespoord worden om wel alcohol te gaan drinken. Voor wie wel alcohol drinkt, is het advies het gebruik te beperken tot 1 glas per dag. Er is geen wetenschappelijke aanleiding om hierbij verschil te maken tussen mannen en vrouwen: meer dan 1 glas per dag levert geen verdere gezondheidswinst op, aldus de Gezondheidsraad.

Volle zuivel

In de Richtlijnen goede voeding 2015 maakt de Gezondheidsraad geen onderscheid tussen volle, halfvolle en magere zuivel. De wetenschappelijke aanwijzingen dat halfvolle en magere zuivel beter is, zijn daar volgens de Gezondheidsraad te zwak voor.

Sinaasappel gezonder dan sap

Een andere veelgestelde vraag: waarom is sinaasappelsap niet gezond en een sinaasappel wel? Volgens de Gezondheidsraad bevat een glas sap meer suikers dan een sinaasappel, omdat voor een glas sap vaak meerdere vruchten nodig zijn. En die opgeloste suikers verhogen het risico op overgewicht en diabetes. Bovendien bevat de vrucht veel meer vezels dan het sap. Deze vezels zorgen ervoor dat de suikers minder snel door het lichaam worden opgenomen.

Bron: Gezondheidsraad


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten