Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 October 2015

Gezonder oud worden

Door: Mary

Gezonder oud worden

Gepersonaliseerde voedingsadviezen hebben de toekomst en de diëtist kan daarin een grote rol spelen. Dit werd duidelijk tijdens het zowel door artsen als diëtisten goed bezochte symposium “Gezonder oud worden, microbiota-modulatie door leefstijlinterventie” op 13 oktober in Houten.

Dr. Ben van Ommen (TNO Zeist) schetste een futuristisch klinkend toekomstbeeld. Daarin weet iedereen zijn bloedwaardes, hoe zijn darmmicrobioom is samengesteld en hoe zijn genoom eruit ziet. Van Ommen: ‘Alle systemen in het lichaam hangen samen. Als je weet waar in het systeem iets niet klopt, kan je daar gericht mee aan de slag’. Volgens van Ommen is het lichaam goed in staat kleine schommelingen in waardes op te vangen. ‘Als het systeem goed werkt, dan hoef je helemaal niet altijd gezond te eten. Anders is het als er ergens iets aan het systeem mankeert, dan is voeding een mogelijkheid om het lichaam weer gezond te maken.’ Medicatie is volgens van Ommen vaak alleen symptoombestrijding. ‘Inzetten van voeding voor verbetering van bloedwaardes en van het darmmicrobioom is een veel betere strategie.' Prof.dr. Renger Witklamp (Wageningen University and Research Centre) ging hier nog wat verder op in tijdens zijn voordracht over de wisselwerking tussen geneesmiddelen en voeding. ‘Bijna een kwart van de 75-plussers slikt 7 of meer medicijnen per dag. Die polyfarmacie is een extra risicofactor voor de gezondheid. Het leidt vaak tot interacties en verminderde eetlust.’ Hoewel er niet heel erg veel bekend is over de wisselwerking tussen voeding en medicatie vindt Witkamp het essentieel dat diëtisten er alert op zijn en bloedwaardes aanvragen om gericht te kunnen sturen.

Rol darmmicrobioom

Steeds meer onderzoek wijst in de richting van een grote rol voor het darmmicrobioom als het gaat om gezond ouder worden. De Italiaanse prof. dr. Stefano Salvioli (Universiteit Bologna) liet zien dat de bacteriesamenstelling van de darm verandert met het ouder worden. Ook de diversiteit neemt af. Omgevingsfactoren hebben hierop invloed en voeding is er een van. Met voeding zou de darmflora positief beïnvloed kunnen worden, waardoor het darmmicrobioom beter beschermt tegen de chronische inflammatie die de basis is van de veroudering van het lichaam. Prof.dr. Bruno Pot (Pasteur Institute Lille) besprak niet alleen de darmmicobiota bij ouderen maar benadrukte ook dat de basis voor een gezonde damflora al wordt gelegd voor de geboorte en tijdens de eerste jaren van het leven. Hoewel het mogelijk is om binnen een week een andere darmflora te krijgen door aanpassing van de voeding, wordt het lichaam direct na geboorte als het ware voorgeprogrammeerd op een darmmicrobioom. Pot: ‘Gaat dat goed dan heeft iemand daar zijn leven lang plezier van’.

Het symposium werd georganiseerd door Bohn Stafleu van Loghum en werd gesponsord door Yakult


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten