Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 October 2016

‘Gezonde leefwijze is ook een zaak van voedingsindustrie en arts’

Door: Reina

aldus prof. dr. Marianne Geleijnse


‘Gezonde leefwijze is ook een zaak van voedingsindustrie en arts’, aldus prof.dr. Marianne Geleijnse

‘Maar liefst 80% van de niet-aangeboren hart- en vaatziekten in Nederland is terug te dringen met een gezonde leefstijl, waarbij de meeste winst is te behalen voor mensen met een laag inkomen.’ Dat stelt prof. dr. Marianne Geleijnse, persoonlijk hoogleraar Voeding en hart- en vaatziekten aan Wageningen University & Research. Op 13 oktober sprak ze haar inaugurele rede “Goede voeding voor het hart – zorg dat het klopt” uit. Om de gezonde en duurzame leefwijze te laten inburgeren is volgens Geleijnse niet alleen een rol weggelegd voor de voedingsindustrie, maar ook voor ziekenhuisartsen.

Voedingsindustrie

‘Om een verschuiving naar een gezonder voedingspatroon te bewerkstelligen is het Voedingscentrum niet voldoende’, zei Geleijnse. Om het voedselaanbod, de productportfolio van fabrikanten, te wijzigen is een kruisbestuiving met kennisinstellingen nodig. De voedingsindustrie profiteert van de academische kennis. ‘Het onderzoeksgeld moet niet alleen door de belastingbetaler of de collectebusloper worden opgehoest. Ik vind het redelijk als ook de voedingsmiddelenindustrie meebetaalt’, argumenteerde Geleijnse.

Arts en voeding

Minder dan de helft van de hartpatiënten komt na ziekenhuisopname in een revalidatieprogramma met aandacht voor leefstijl. ‘Artsen vertrouwen meer op effectiviteit van medicijnen en er is twijfel of de patiënt een leefstijlverandering volhoudt. De communicatie daarover gebeurt niet optimaal’, concludeerde Geleijnse. ‘Een gemiste kans, omdat de patiënt de dokter als een betrouwbare bron ziet. Het ziekenhuis is bij uitstek de plek om een gezonde en ontspannen leefstijl te promoten.’

Gezonde levensjaren

Het aantal gezonde levensjaren bij Nederlandse bevolkingsgroepen met een laag inkomen is 18 jaar minder dan bij groepen met een hoog inkomen. De lage inkomensgroepen leven ook zo’n 7 jaar korter dan hun rijkere landgenoten. ‘De “goede voedingsboodschap” gaat aan die groep voorbij’, lichtte Geleijnse toe. ‘Zij worden in beslag genomen door psychische, lichamelijke of financiële problemen. En de communicatie over voeding, zoals met gezondheidsapps, is vooral gericht op kennis die vooral hoger opgeleiden aanspreekt.’ Geleijnse pleitte voor een De zin loopt niet goedopenbare ruimte zou daarbij meer uitnodigend kunnen zijn om te bewegen, met gezond voedsel vaker in het blikveld. Daarnaast is er een rol voor de levensmiddelenindustrie. Minder zout en suiker in producten en meer goede vetten. ‘Daarmee worden alle Nederlanders bereikt.’

Kijk hier naar een video van Geleijnse

Bron: WUR


Leony Roobeek, ortho dietist, 25 October 2016:
Deze generatie artsen heeft medicijnen gestudeerd.....
Lisette Van Deventer, Dietist orthomoleculair therapeut, 18 October 2016:
Hallo,, Ik ben Lisette van Deventer van Healthy Guts en dietist.
Het is dan toch zo jammer dat huisartsen aangeven dat ze bijna niemand meer doorverwijzen naar de dietist. Dit kreeg ik als feedback van de huisartsenpraktijk met zes huisartsen!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten