Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
06 June 2014

‘Gezond verouderen begint al tijdens de zwangerschap’

Door: Reina

voetballen

‘Het is in onze samenleving bijna topsport om er een gezonde leefstijl op na te houden.’ Dat stelde Mai Chin A Paw in haar oratie op 3 juni. Zij is benoemd tot University Research Chair, hoogleraar sociale geneeskunde in het bijzonder de epidemiologie van jeugd en gezondheid bij de afdeling sociale geneeskunde, VU medisch centrum.

In haar werk richt Mai Chin A Paw zich op het verjongen van de jeugd. Chin A Paw stelt dat regelmatig en veelzijdig bewegen een gratis medicijn is voor aandoeningen als obesitas, hypertensie, diabetes type 2, osteoporose en artrose. Voldoende bewegen is echter niet alles. Chin A Paw en haar collega's hebben aangetoond dat kinderen met overmatig beeldschermgebruik een slechtere fitheid hebben. Dat geldt ook voor kinderen die daarnaast voldoende bewegen. Fitheid is één van de sterkste voorspellers van chronische ziekten waaronder hart- en vaatziekten en type 2 diabetes. Daarom pleit Chin A Paw ervoor om naast ouders zowel kinderopvang als het basis- en voortgezet onderwijs verantwoordelijk te maken voor een adequate motorische ontwikkeling van een kind. De motorische ontwikkeling heeft in het huidige onderwijs geen prioriteit, terwijl fittere kinderen betere schoolprestaties laten zien.

Chin A Paw kinderen opleiden tot onderzoeker. Door intensief met de kinderen samen te werken hoopt zij niet alleen de schoolomgeving beweegvriendelijker te maken, maar tevens kinderen de vaardigheden aan te leren waarmee een gezonde leefstijl kinderspel wordt. ‘Daarmee voorkomen we een hoop problemen op latere leeftijd want gezond verouderen begint al tijdens de zwangerschap. Daarnaast gaan met deze ingrepen de kosten van de gezondheidszorg omlaag.’

Bron: VU medisch centrum


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten