Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 November 2010

Gezond slank met Dr. Frank

Door: Frank van Berkum

Gezond slank met Dr. Frank

Het geheim van dr. Frank zijn de eiwitten. Tenminste dat vertelt internist Frank van Berkum in het dieet/kookboek dat hij geschreven heeft bij zijn afslankmethode. Maar het kan net zozeer de lage calorie-inhoud van zijn dieet zijn. In het boek zijn recepten voor ontbijt, lunch en warme maaltijd opgenomen. Bij elkaar opgeteld komen de dagvoedingen nauwelijks boven de 1200 kcal per dag uit. Dus dat mensen afvallen op dit dieet is logisch.
Dr. Frank gaat in zijn dieet uit van een grote hoeveelheid eiwit per dag: 100 gram. Daarnaast verbiedt hij zo goed als alles waar koolhydraten in zitten. In het dr. Frank dieet eet je geen fruit, geen brood, geen pasta of rijst en gebruik je ook geen melkproducten. Met maximaal 20-30 gram koolhydraten per dag schaart het dr. Frankdieet zich in het rijtje van koolhydraatarme diëten als Atkins en Banting, en verplicht hij de volger tot het tellen van koolhydraten. Hij geeft aan dat kortdurend gebruik van dit dieet niet leidt tot tekorten aan vitamines en mineralen. Het is mij echter onduidelijk hoe hij dit kan hard maken. Zonder melkproducten, fruit en brood wordt dit echt lastig. Ruiterlijk geeft dr. Frank toe dat het dieet te weinig vezels bevat. Bij problemen met de stoelgang raadt hij extra voedingsvezels aan in de vorm van preparaten. Vanwege het hoge eiwitgehalte van de voeding is er natuurlijk een grote mate van verzadiging. En dat is maar goed ook, want tussendoortjes beperkt dr. Frank tot een minimum van bijvoorbeeld 2 plakjes gebraden kiprollade, 2 blokjes kaas, 2 augurken of 10 radijsjes. Dr. Frank raadt aan om na 3 maanden weer over te schakelen naar een voedingspatroon met meer koolhydraten waarbij elke dag een beetje koolhydraten meer gegeten wordt. Echt heel lang vol te houden is dit dieet dus ook volgens dr. Frank zelf niet. De recepten in het boek zijn gemakkelijk te bereiden en heel toegankelijk. En wat veel mensen zal aanspreken zijn de hallelujaverhalen (met foto!) van succesvolle adepten. Opvallend is dat sommige van deze mensen naast het dieet ook eiwitpoeders gebruiken, iets dat dr. Frank ook aanraadt bij zijn online dieetbegeleiding. Die online dieetbegeleiding heeft overigens een ernstige tekortkoming. Bij (gratis) inschrijving wordt de indruk gewekt dat er een persoonlijk dieet wordt samengesteld. Maar een waarschuwing bij normaal gewicht of zelfs ondergewicht ontbreekt en de inschrijver krijgt gewoon de strenge dagmenu’s in de mailbox! (MS)

Gezond slank met Dr. Frank, 84 menu’s om lekker af te vallen, Frank van Berkum, Carrera, ISBN 9789048805280, 167 pagina’s, € 19,95.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten