Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 April 2011

Gezond eten, gewoon doen

Door: Frans Kok en Broer Scholtens

Gezond eten gewoon doen

De titel klinkt praktischer dan de inhoud van dit boek. Het is – zoals te verwachten van een hoogleraar aan Wageningen Universiteit en een wetenschapsjournalist – gericht op kennis en niet op gedragsverandering. Desondanks is het boek een aanrader, omdat je op een prettig leesbare manier een goed beeld krijgt van de laatste stand van de wetenschap over een gezond eetpatroon.

Opvallend is dat deze inzichten zijn vertaald in een nieuw ontwikkelde piramide. In de basis daarvan staan lichaamsbeweging, gezond gewicht en voldoende water drinken. Det top biedt plaats aan sterk bewerkte producten met een ongezonde samenstelling zoals zoetwaren, snacks, kant-en-klare pizza en frisdranken. Voor rood en bewerkt vlees (geconserveerd, gezouten of gerookt) geldt een apart advies: wekelijks niet meer dan 500 gram gaar gewicht vanwege een verhoogde kans op colonkanker.

De piramide is vooral gebaseerd op het mediterrane eetpatroon met de nadruk op meer plantaardige en minder dierlijke producten. Volgens de auteurs gaan gezond en duurzaam eten hand in hand. Aan het eind van het boek staan – toch nog praktisch – 10 gezonde recepten voor de avondmaaltijd. Daarin is keukenzout vervangen door Jozo bewust en LoSalt, waarin 70% van de natriumzouten is vervangen door kalium- en magnesiumzouten. (AS)

Gezond eten, gewoon doen. Frans Kok & Broer Scholtens, Prometheus, ISBN 9789035136250, 160 pagina’s, € 19,95


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten