Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 September 2017

Gezond en obesitas gaan niet samen

Door: Karine

Er zijn mensen die obees zijn, maar toch geen metabole problemen hebben (“fat but fit”). Een grootschalige studie laat zien dat deze mensen toch een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten vergeleken met mensen met een normaal gewicht die ook geen metabole problemen hebben.

Obees en metabool gezond

In de studie werden de gegevens van 3,5 miljoen Britse deelnemers van 18 jaar en ouder bekeken. De deelnemers hadden geen hart- en vaatziekten. Binnen de groep was 15 procent obees en metabool gezond. Metabool gezond werd gedefinieerd als geen diabetes, verhoogde bloedlipiden of hoge bloeddruk.

Follow up

Gekeken werd of metabool gezonde obese personen een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten. Er werd ook gekeken of metabool gezonde obese personen in de loop der tijd minder metabool gezond worden. De personen werden gemiddeld 5,4 jaar gevolgd. In deze periode ontwikkelde 6 procent diabetes type 2, 12 procent kreeg verhoogde bloedlipiden en 11 procent kreeg hypertensie. Vergeleken met metabool gezonde mensen zonder overgewicht hebben metabool gezonde obese mensen 50 procent meer kans op hart- en vaatziekten en 7 procent meer kans op een beroerte. De gegevens zijn gecorrigeerd voor leeftijd, sexe, roken en sociaal-economische status.

Bronnen: Journal of the American College of Cardiology en Conversation.com


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten