Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 May 2017

Gezocht: zorgverzekeraar met ballen

Door: Karine

Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.

Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.

Ik ben een luie consument. Zo iemand waar energieleveranciers, internetproviders, telefoonaanbieders, verzekeraars en zorgverzekeraars dol op zijn. Zo iemand die nooit evalueert, voorwaarden bekijkt, prijsvergelijkingen doet en de kleine lettertjes leest. Zo iemand dus die nooit overstapt als ze eenmaal is aangesloten bij een dienstverlener.

Maar stel nou... Stel dat er eindelijk eens een zorgverzekeraar zou zijn met een langetermijnvisie. Een verzekeraar die minstens 20 procent van zijn budget vrijmaakt voor preventie. Het lijkt me fantastisch als een zorgverzekeraar medische checks vergoedt, dieetconsulten, sportbegeleiding, dat ie vitamine D pillen stuurt als je 50+ wordt en foliumzuur als je stopt met de pil. Ik wil dat zo'n verzekeraar regelmatig vraagt: gaat het goed met je en wat kunnen we doen om je nog beter te laten voelen?
Het lijkt me ook cool als je bij deze verzekeraar ook zélf aan de bak moet. Dat je als klant geen medicijnen krijgt als je met slaapproblemen, diabetes type 2, stress of een verhoogd cholesterolgehalte bij de dokter komt. Maar dat je dan zelf moet gaan werken aan voeding, beweging en stressmanagement. Dat zo'n verzekeraar ruimhartig glucosemeters vergoedt voor mensen met diabetes type 2. Of running therapy bij somberheid. Of hulp bij het stoppen met roken.

Er zijn haken en ogen, natuurlijk. Deze verzekeraar zal - terecht - eisen stellen aan de verzekerde, maar gaat hij dat ook als een big brother controleren? Kijken of je wel genoeg groenten eet en niet stiekem rookt? Hanteert hij ook lagere tarieven voor mensen die hun best doen? Of zal hij mensen die ongezond leven, weigeren in zijn fonds? Het moet natuurlijk geen happy few fonds worden voor gezonde hoogopgeleide mensen, het moet een fonds worden voor iedereen die zijn gezondheid serieus neemt en ook zijn eigen verantwoordelijkheid wil nemen.

O ja, en het lijkt me duidelijk dat dit een verzekeraar is die uiteindelijk geld zal besparen en de gezondheidszorg wat goedkoper gaat maken. Want nu betalen huishoudens al gemiddeld een kwart van hun inkomen aan zorg en straks loopt dat op tot wel 40 procent. Zo’n groei in uitgaven zal niet veel langer haalbaar zijn.

Als deze zorgverzekeraar met visie opstaat, zal ik subiet overstappen. Dat beloof ik hierbij plechtig.


Karine Hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 29 May 2017:
@Nelleke en @Margreet: dat nieuwe initiatief is interessant. maar verhuizen naar mooi Limburg doe ik (nog) niet!
Margreet Damsma, dietist, 29 May 2017:
Misschien moet je in Limburg gaan wonen Karine! Er wordt daar over samenwerking nagedacht. Van CZ kreeg ik de volgende reactie: De visie, die wordt besproken in dit stuk, is leidraad in de regioregie-tuinen, onder ander in Zuid-Limburg. Hierin zitten zowel gemeenten, patiëntenorganisaties, ziekenhuizen, zorggroepen en CZ aan tafel om, vanuit de ZvW, WLZ en preventie, een regiobeleid neer te zetten en uit te voeren.

Dit soort trajecten kosten veel tijd en energie voor alle partijen, maar zijn er dus wel.
Nelleke Dillema, dietist, 25 May 2017:
Karine,
Voldoet deze aan je verwachtingen?
http://gezondheidscooperatief.nl/
Is in oprichting.
Je kunt ze financieel steunen om de oprichting mogelijk te maken!
marion theuws, dietist, 23 May 2017:
deze emailadressen heb ik verzameld voor het verzenden van de brief

Vgz: via site naar zorgaanbieders en dan via on-line formulier waar je bijlage kunt uploaden

Idem voor zilverenkruis

DSW: overeenkomsten@DSW.nl


De friesland: contractbeheer@defriesland.nl of Paramedie@defriesland.nl

Menzis: via https://www.menzis.nl/zorgaanbieders/contact/formulier/stel-uw-vraag-online of misschien zorgaanbieders@menzis.nl of dat een noreply?

Cz: inkoopparamedischezorg@cz.nl

Zorg en zekerheid: secretariaat.cure@zorgenzekerheid.nl


Multizorg: info@multizorgvrz.nl
Ilona van Schaijik, Orthomoleculair diëtist, 23 May 2017:
En volgens dit artikel zijn er nog wel heel veel meer obstakels te overwinnen. Wat een goede column!
http://www.bedrock.nl/2017/03/05/waarom-de-zorg-ons-zieker-maakt/
Anneke Palsma, Voedingswetenschapper/sportdiëtist, 23 May 2017:
Daar is ook een p0litieke ommezwaai voor nodig, aangezien het basispakket wordt samengesteld vanuit het Ministerie van VWS.
Er is dus ook een Minister van Volksgezondheid voor nodig met ballen...
Andrea Boullart, dietist, 23 May 2017:
Ik ook! en ik zal mijn patiënten proberen over te halen dit ook te doen :-)
P.S. dit is vast de verzekeraar die ook de paprika's vergoed die de dokters dan natuurlijk ook al allemaal voorschrijven...

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten