Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 December 2013

Gezinscultuur belangrijk voor preventie overgewicht kinderen

Door: Angela

Gezinscultuur belangrijk

Regels en structuur in het gezin zijn belangrijk in de strijd tegen overgewicht onder kinderen, net zoals samen activiteiten ondernemen. Verder is ook het aantal televisies in een gezin van invloed. Dit blijkt uit het ChecKid onderzoek onder 4000 basisschoolkinderen uit Zwolle. Pedagoog Elske de Jong promoveerde op 22 november op dit onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.  

De Jong deed onderzoek naar factoren in de thuisomgeving die van invloed zijn op ongezond gedrag. Naast het aantal televisies in het huishouden en op de slaapkamer gaat het vooral om de gezinscultuur. Zo is het goed om regels te hebben over bijvoorbeeld televisie kijken, snoepen en de bedtijd. Ook routine en structuur in het huishouden is belangrijk, zoals aan tafel eten, zelf koken en geen afhaalmaaltijden eten. En tenslotte bleek het gunstig als ouders en kinderen samen activiteiten ondernemen, zoals naar buiten gaan, sporten, fietsen en koken.

De Jong maakte gebruikt van gegevens uit de ChecKid studie, die begon in 2006. Elke 3 jaar worden van basisschoolkinderen uit Zwolle de lengte, het gewicht en de middelomtrek gemeten. Daarnaast vullen hun ouders een vragenlijst in over voeding, fysieke beweging van hun kinderen en over de fysieke en sociale thuisomgeving. In 2006 stelden ruim 4000 van die kinderen en hun ouders de gegevens beschikbaar aan ChecKid.

Bron: VU


Monique Scholten, , 05 December 2013:
Inderdaad, de basis voor een gezonde leefstijl begint in het gezin, waar de ouders een voorbeeldrol vervullen.Samen afspraken maken over eten/drinken en bewegen is goed, maar het probleem is vaak dat men moeite heeft om deze regels ook consequent te hanteren.Samen eten, drinken en bewegen is voor iedereen een stimulans om een gezonde leefstijl er op na te houden.Kinderen (met overgewicht)voelen zich hiermee ook gesteund door de gezinsleden. Met betrekking tot preventie: jong geleerd is oud gedaan.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten