Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 March 2017

Gewichtsverlies door bariatrische chirurgie wordt overschat

Door: Karine

Bariatrische chirurgie

Patiënten die een bariatrische operatie ondergaan, overschatten het aantal kilo’s dat zij zullen gaan verliezen. Dat schrijven onderzoekers uit het Rijnstate Ziekenhuis in Obesity Surgery. Een betere scholing van patiënten is nodig om hen een meer realistisch beeld van hun toekomstige gewicht te geven en teleurstelling te voorkomen, aldus de onderzoekers.

Rekensom
Deelnemers aan de studie waren bariatrische patiënten die in het Rijnstate Ziekenhuis werden behandeld tussen december 2010 en september 2012. Aan hen werd 2 keer uitgelegd hoe zij hun verwachte gewichtsverlies moesten berekenen. Voor een maagband is dat bijvoorbeeld 40-50% en voor een gastric sleeve 60-70%. Vervolgens kregen zij de opdracht hun verwachte gewichtsverlies uit te rekenen en op te schrijven.

Motivatie
Er waren 415 patiënten (63%) die hun die hun gewichtsverlies hoger inschatten dan ze vooraf hadden berekend. Deze patiënten veronderstelden dat zij sterker gemotiveerd waren dan andere patiënten en dus meer zouden afvallen. Verder waren er 134 patiënten (20,4%) die hun gewichtsafname correct inschatten en 107 patiënten (16,3%) die een onderschatting maakten. 

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten