Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 October 2015

Gewichtstoename bij antipsychotica

Door: Karine

Parnassia groep

Hoe vaak komt het nou voor dat een diëtist haar 40-jarig jubileum viert bij één werkgever? Bijzonder weinig denk ik! Diëtist Anke Pruissen, 40 jaar in dienst bij de Parnassia Groep, een psychiatrisch centrum in Den Haag en omstreken, vierde het met een middagcongres op 13 oktober.

Wát zijn de tijden veranderd! Zo werd de jonge Anke in 1975 nog door de instellingsdominee in dienst genomen.  Ook moest de ongehuwd samenwonende Anke aan deze dominee beloven dat ze snel ging trouwen (over 2 maanden viert ze haar 40-jarig huwelijk). Anke vertelde dat er in de instellingskeuken indertijd maar één dieetmaaltijd werd gekookt, die zowel suikervrij, lichtverteerbaar, zoutarm en vetbeperkt was. Dat was… eh… smullen.

Anke was de eerste diëtist in de instelling. In de beginperiode lag de nadruk op het werk in de keuken. Voortvarend ging ze aan de slag met het beoordelen van de maaltijden, met de normalisatie van de diëten en de voedingsadministratie. Mede dankzij Anke kwamen er keuzemaaltijden (als eerste in Nederland).

Psychofarmaca

Maar ook op het medisch vlak timmerde Anke aan de weg, met name als het ging om de bijwerkingen van psychofarmaca. Zo ontwikkelde zij met haar collega’s richtlijnen voor het dieet bij lithiumgebruik en MAO-remmers. In dit congres lag de nadruk op de voedingsbijwerkingen door het gebruik van antipsychotica. Meest voorkomende bijwerking is gewichtstoename, soms wel meer dan 30 kilo. Psychiater Maarten Bak doet hier onderzoek naar en benadrukte dat patiënten met Ernstige Psychiatrische Aandoeningen (EPA) een levensverwachting hebben die 0-15 jaar lager ligt. Er is in deze groep sprake van onderbehandeling van lichamelijke problemen: naar schatting wordt 50% van aandoeningen als hypercholesterolemie, hypertensie en insulineresistentie niet behandeld. Bak pleit voor vroegtijdig preventief voedingsadvies, zeker bij jonge mensen die voor het eerst antipsychotica gaan gebruiken. ‘Voorkom dat mensen met EPA ook ernstige somatische problematiek krijgen’ waarschuwde hij.

Koolhydraatbeperkt dieet

Wat is de beste aanpak om overgewicht te behandelen bij deze patiëntengroep, die vooral last heeft van hongergevoel door de medicatie? Collega-diëtisten Regina Barthen en Rosa van Hoorn onderzochten of het koolhydraatbeperkte dieet wellicht een optie is. Uit de literatuur blijkt dat dit dieet goed werkt, met name als er sprake is van insulineresistentie. Om het dieet ook in de praktijk te testen, deden zij een test met 29 personeelsleden met overgewicht van Parnassia Groep. De resultaten waren positief: 93% van de deelnemers verloor gewicht en de deelnemers hadden weinig honger en minder trek in zoete producten. Ook de groepsbehandeling werd gewaardeerd. Reden voor de afdeling diëtetiek van Parnassia om, samen met het netwerk Diëtetiek Psychiatrie Nederland (DPN), een onderzoeksvoorstel te formuleren. Hun wens: het testen van de effectiviteit van een groepsinterventie met het koolhydraatbeperkt dieet bij mensen die antipsychotica gebruiken en daardoor in gewicht zijn aangekomen. De diëtisten willen minstens 100 patiënten betrekken en de groep minstens een jaar volgen. Laten we hopen dat er spoedig geld beschikbaar komt voor dit ambitieuze plan! 


Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten