Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 August 2014

Gewicht tijdens kinderjaren bepalend voor gewicht later

Door: Reina

Gewicht tijdens kinderjaren bepalend voor gewicht later

Snelle gewichtstoename tijdens de kinder- en tienerjaren verhoogt de kans op overgewicht op volwassen leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition. De deelnemers met de snelste gewichtstoename tijdens de kindertijd en de pubertijd hadden later als volwassenen vaker een grotere vetmassa. Preventie van overgewicht moet daarom al op vroege leeftijd beginnen.

Het onderzoek was gericht op 3 belangrijke ontwikkelingsfasen van kind naar volwassene: de eerste levensjaren (0-2 jaar), de kindertijd (3-8 jaar) en de puberteit (9-15 jaar). Er zijn gegevens gebruikt uit de DONALD-studie, een langlopend onderzoeksproject dat is gestart in 1985. De onderzoekers hebben gekeken naar mogelijke verbanden tussen gewichtstoename tijdens deze 3 fasen en het gewicht op volwassen leeftijd (18-25 jaar). Met name tussen de gewichtstoename tijdens de kindertijd en de pubertijd en de hoeveelheid vetmassa op volwassen leeftijd blijkt een sterk verband.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF), dat de studie financierde, benadrukt het belang van een gezond gewicht ter preventie van kanker op latere leeftijd. Overgewicht verhoogt het risico op diverse soorten kanker. Denk aan darm-, slokdarm-, alvleesklier-, nier-, baarmoeder-, borst-, galblaas-, en eierstokkanker.

Bron: WCRF


Freerk J Zigterman Rustenburg, Gezondheidsadviseur Chronische+ziekten, 31 August 2014:
Inderdaad is de kinderleeftijd een uiterste kwetsbare periode wat voeding betreft. De darmvlokken zijn nog in ontwikkeling. Onderzoek heeft uitgewezen dat een teveel aan suiker de ontwikkeling van de darmvlokken belemmert en op latere leeftijd chronische problemen kan opleveren.
In kant en klare kindervoeding zit over het algemeen een teveel aan suiker, heeft een ander onderzoek uitgewezen.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten