Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 November 2015

Gewicht beste voorspeller voor diabetes type 2

Door: Reina

Gewicht beste voorspeller voor diabetes type 2

De huidige definities van metabole gezondheid zijn niet geschikt voor het inschatten van het risico van diabetes type 2. Dat concluderen Britse onderzoekers op basis van een meta-analyse, gepubliceerd in Diabetes Care. Het wel of niet hebben van obesitas blijkt de beste voorspeller.

Om de metabole gezondheid te bepalen voor het risico op onder andere diabetes type 2 wordt momenteel gekeken naar diverse factoren, waaronder gewicht. Daardoor is het mogelijk dat iemand met obesitas volgens de definitie toch "metabool gezond" is, terwijl een slank iemand als "metabool ongezond" wordt geclassificeerd.

In het onderzoek zijn de data van 140.845 mensen uit 14 cohortstudies met 5.963 gevallen van diabetes type 2 op een rij gezet. Bij de berekening van het relatief risico op diabetes type 2, leken de metabool ongezonde mensen daarop de meeste kans te hebben. Daarbij speelde hun gewicht geen rol. Maar kijkend naar het absolute risico bleken juist de mensen met overgewicht meer risico te hebben op het krijgen van diabetes type 2. Dat gold ook voor de metabool gezonde mensen met obesitas.

Bron: MNT


Andrea Boullart, dietist, 05 August 2017:
'Omvang taille is niet meer dan helft van lichaamslengte' lijkt me een redelijk goede richtlijn. In de VS geldt deze als zodanig, in Nederland worden standaarden van de WHO vastgehouden: voor vrouwen <80 en mannen <94 cm maar niet iedereen heeft hetzelfde postuur en lengte. Overigens wordt er ook al gebruikt gemaakt van de WHtR (=Waist-Height-ratio) in onderzoek. Lijkt me ook goed in de praktijk...
Joh Hart, Verpleegkundige, 31 July 2017:
In plaats met BMI te rekenen, is het makkelijker en misschien natuurlijkerk te rekenen met:
Omvang taille moet niet meer zijn dan de helft van lichaamslengte!
Kijk eens naar een foto van een buiten zwembad in 1970, toen iedereen "mager" was!
Diabetes2 was echt een uitzondering toen.
Mijn lengte is 153 cm en ik ben van 81 cm taille (61 kg) naar 71 cm taille gegaan (50 kg) met lowcarb.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten