Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
12 September 2013

Gevarieerde darmflora, basis voor de gezondheid

Door: Mary

7e probiotica en prebiotica congres 8-10 september Rome

Hoe gevarieerder de darmflora hoe beter dit is voor de gezondheid. Dit is een conclusie na het bijwonen van het 7e probiotica en prebiotica congres dat van 8-10 september in Rome werd gehouden.

Diverse sprekers gingen in op het belang van zo vroeg mogelijk te zorgen voor een gezonde gevarieerde darmflora. In de eerste 3 tot 12 maanden wordt namelijk de individuele darmflora gevormd en ontbreekt de afweerrespons in de darmen. Juist in die eerste tolerante fase is het daarom belangrijk voor kinderen om met vele soorten bacteriën in aanraking te komen. Graham Rook (University College Londen) haalde in dat opzicht de “oude” hygiënehypothese weer van stal. Blootstelling in de jonge jaren maakt de darmflora gevarieerder en zorgt zo voor bescherming tegen allergieën, inflammatoire darmziektes en auto-immuunziektes. Veelbelovend is het onderzoek naar de relatie tussen overwicht en de samenstelling van de darmflora. Uit studies met kinderen die in de eerste levensmaanden veel antibiotica hebben gehad, blijkt dat zij op latere leeftijd een grote kans hebben op overgewicht. Ook blijkt bij overgewicht de in het colon levende darmbacterie Akkermansia te ontbreken. Terwijl Akkermansia remmend werkt op de vetopslag, ontstekingsreacties en insulineresistentie. De werking loopt via de metabolieten van de bacteriën. Zo is er in de darmflora van mensen met overgewicht een verminderde productie van boterzuur. Terwijl juist boterzuur beschermt tegen insulineresistentie. De fecale transplantaties die momenteel toegepast worden om overgewicht te behandelen, zijn onder andere hierop gebaseerd. Prof. dr. Eric Claassen (Erasmus MC) merkte hierbij op dat alléén een fecestransplantatie niet de oplossing zal zijn voor overgewicht. Ook de voeding zal aangepast moeten worden. Deze moet energiebeperkt zijn en zo zijn samengeteld dat dit de nieuwe “gezonde” darmflora ondersteunt.
In Rome werd onderzoek gepresenteerd dat laat zien de diversiteit van de darmflora samenhangt met eetgewoonten. Hoe verder een voeding verwijderd is van het westerse dieet hoe groter de diversiteit van de darmflora is. Een voeding rijk aan eiwit en vezels geeft een andere meer gevarieerde darmflora dan een voeding rijk aan koolhydraten. Vooral prebiotische vezels zoals GOS en FOS vormen een goede voedingsbodem voor de ontwikkeling van de gezonde darmflora.

Vanzelfsprekend werd tijdens het congres in Rome onderstreept dat er nog heel veel onderzoek gedaan moet worden op het gebied van darmflora, pro- en prebiotica. Maar beetje voor beetje wordt duidelijk dat we de darmflora veel meer als een orgaan moeten gaan zien dat mogelijk heel veel basale invloed heeft op de gezondheid.

  


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten