Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 April 2015

Genvariaties voorspellend voor coeliakie

Door: Reina

Genvariaties voorspellend voor coeliakie

Voortaan is beter te voorspellen bij wie coeliakie kan ontstaan, zo blijkt uit Nederlands onderzoek gepubliceerd in Nature Genetics. Er zijn 5 afwijkende genvariaties vastgesteld die kunnen leiden tot coeliakie. Deze variaties verklaren samen met de reeds bestaande kennis over genen nu ongeveer 48% van de genetica achter het ontstaan van coeliakie.

Het was al bekend dat de genvariatie HLA-DQ2 voor 23% bijdraagt aan de genetica voor coeliakie. In het onderzoek is nagegaan of er ook nog andere variaties in het HLA-gebied bijdragen aan coeliakie. Daarvoor zijn 12.000 samples uit 6 eerdere studies met coeliakiepatiënten afkomstig uit 5 landen onderzocht. De onderzoekers vonden 5 andere variaties in het HLA-gebied die 18% van de genetica van coeliakie verklaren. Er waren reeds 40 genen bekend buiten het HLA-gebied die ongeveer 7% van de genetica bepalen. De nu bekend geworden genvariaties vergroten de beschikbare kennis hierover dus enorm.

De nieuw ontdekte genvariaties zijn gevonden in het HLA-gebied. De genen in dit gebied spelen een cruciale rol bij het afweersysteem. Vooral bij de herkenning van "lichaamseigen" en "lichaamsvreemde" elementen in het lichaam. Mensen die de HLA-DQ2 variatie niet hebben, zullen nooit coeliakie krijgen. Van de mensen met de HLA-DQ2 variatie  krijgt slechts 5% ook daadwerkelijk coeliakie. Dat niet iedereen die drager is van de HLA-DQ2 variatie de ziekte ook daadwerkelijk krijgt, is belangrijk voor onderzoek. Dit kan namelijk gebruikt worden om nieuwe therapieën te ontwikkelen en voorspellingen te doen over wie coeliakie zal krijgen.

Bron: UMCG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten