Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 April 2014

Genvariatie verklaart erfelijke aanleg extreme obesitas

Door: Angela

Genvariatie verklaart erfelijke aanleg extreme obesitas

Mensen met ernstig overgewicht zijn wel in staat om af te vallen, maar slagen er vaak niet in om op het bereikte lage gewicht te blijven. Het lijkt erop dat mensen met extreme obesitas moeilijk loskomen van hun oorspronkelijke (eet)gedrag. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en Maastricht UMC+ hebben genvariaties gevonden, die daarop wijzen.

De onderzoekers analyseerde de genen van 30 personen met extreem overgewicht. Zij blijken vaker dan verwacht drager te zijn van bepaalde varianten van zogenoemde protocadherine-genen. Protocadherines zijn eiwitten, die verantwoordelijk zijn voor verbindingen tussen zenuwcellen. De gevonden gen-varianten lijken gepaard te gaan met een verminderde werking van protocadherines in de hersenen. Dit bemoeilijkt mogelijk de omschakeling in de hersenen, die voor gedragsverandering nodig is.

Eerste auteur prof. dr. Edwin Mariman, hoogleraar Functionele genetica: ‘Met de ontrafeling van het erfelijke materiaal zijn al vele erfelijke factoren voor overgewicht bekend geworden. Maar bij elkaar verklaren zij minder dan 10% van de aanleg voor overgewicht in de bevolking. Een groot deel van die aanleg is dus nog zoek. Deze studie voegt weer iets toe aan onze kennis.’ Volgens Mariman houden deze onderzoeksresultaten verband met het verzadigingshormoon leptine. ‘Eerder is over leptine gerapporteerd, dat het de zenuwverbindingen in de hersenen kan beïnvloeden. Dat proces wordt ook wel neurale plasticiteit genoemd. Onze bevindingen geven een aanwijzing hoe dat op moleculair niveau geregeld is.’

Bron: Universiteit Maastricht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten