Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 March 2015

Genetische aanleg Zuid-Aziaten ongunstig bij Westerse voeding

Door: Reina

Genetische aanleg Zuid-Aziaten ongunstig bij Westerse voeding

Mensen uit Zuid-Azië hebben een hoger risico om diabetes type 2 en hart- en vaatziekten te ontwikkelen dan West-Europeanen. Leontine Bakker ontdekte dat dit komt door een wisselwerking tussen genetisch aanleg en leefstijlfactoren. Op 18 februari is Bakker cum laude gepromoveerd op haar onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Zuid-Aziaten hebben een kleinere spiermassa en een grotere vetmassa. Dat is ongunstig in combinatie met een Westerse voeding.  Bakker gaf in haar onderzoek jonge, slanke Hindostaanse mannen een kortdurend vet- en calorierijk dieet (met slagroom als extraatje). Hindostaanse mannen van middelbare leeftijd met overgewicht kregen een afslankdieet (Modifast). Ze onderzocht wat er gebeurt in bloed, spieren, vet, lever en hart, en vergeleek dat met de data van autochtone Nederlanders. In tegenstelling tot de Nederlanders bleken de jonge Hindostaanse mannen door het calorierijke dieet snel ongevoelig te worden voor insuline, de opmaat voor diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. De oudere Hindostaanse mannen reageerden op het afslankdieet eveneens slechter. Ze schakelden moeizamer dan Nederlanders over van glucoseverbranding  op vetverbranding.

Hindostanen lijken minder bruin vet te hebben. Bakker denk dat het misschien helpt het bruin vet te stimuleren, door blootstelling aan milde kou of met medicijnen. Dit zou het gezondheidsrisico van Zuid-Aziaten mogelijk verminderen.

Bron: LUMC

Gerelateerd nieuws:
Kou blijft voorlopig de beste strategie om bruin vet te activeren


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten