Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 March 2015

Gelijktijdig gebruik kruidenpreparaten en medicatie soms riskant

Door: Reina

Gelijktijdig gebruik kruidenpreparaten en medicatie soms riskant

In combinatie met reguliere medicatie kunnen sommige kruidenpreparaten de werking van geneesmiddelen versterken of juist verminderen. Dit kan ongewenste gevolgen voor de gezondheid hebben. Dat blijkt uit een rapport van het RIVM in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA).

Voor een tiental kruidenpreparaten is op basis van klinische onderzoeken bekeken hoe groot de gezondheidsrisico's zijn. Het gaat om kruidenpreparaten met Amerikaanse ginseng, danshen (rode salie), geelwortel, ginkgo, groene thee, knoflook, mariadistel, Sint-Janskruid, valeriaan en (rode) zonnehoed. Zo zijn voor Sint-Janskruid ernstige interacties beschreven. Preparaten met Sint-Janskruid kunnen bijvoorbeeld de werking remmen van chemotherapie. Daarnaast zijn mogelijke effecten op de bloedstolling gevonden voor kruidenpreparaten met Amerikaanse ginseng, danshen, ginkgo, geelwortel en knoflook. Bij gebruik van kruidenpreparaten in combinatie met geneesmiddelen wordt geadviseerd om advies in te winnen bij arts of apotheker.

Meer informatie over de interacties tussen de 10 kruidenpreparaten en geneesmiddelen is te vinden in het dossier Voedingssupplementen en kruidenpreparaten van de NVWA.

Bron: RIVM


Jantsje Dekker, Orthomoleculair therapeut,Darmtherapeut,Klassiek Homeopaat,Vingerreflexologe,voedingsspecialiste., 17 March 2015:
De Opleiding Örtho Linea van Jan Blaauw heeft er uitgebreid aandacht aan bestee tijdens de opleiding tot Orthomoleculair Therapeut..
Deze Opleiding is heel professioneel.
Ingeborg Schoof, dietist/fytotherapeut, 16 March 2015:
Dit is al heel lang bekend. Ik snap niet waarom het Rivm daar nu mee komt. Duidelijk is wel dat de consument dit meestal niet weet. En helaas wordt in de opleiding Farmacie weinig tot geen aandacht besteed aan geneeskruiden. Het aantal mensen dat deze kennis nog wel heeft is een kleine groep.Indien iemand meer wilt weten over dit onderwerp kijk dan op www.nvf.nl of www.infofyto.nlI

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten