Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 September 2011

Geen verband overgang en hartklachten?

Door: Reina

Samen voor hartgezondheid

Het risico op bepaalde hartziekten stijgt niet extreem tijdens de overgang. Dit blijkt uit een artikel gepubliceerd in het British Medical Journal. De Engelse onderzoekers hebben berekend dat de kans op hart- en vaatziekten geleidelijk toeneemt met het ouder worden. Er zijn geen aanwijzingen dat een veranderende hormoonhuishouding rond de overgang leidt tot extra risico’s.

Toch meent de Hartstichting dat vrouwen rond de overgang alert moeten blijven, omdat het genoemde onderzoek niet het hele verhaal vertelt. De wetenschappers hebben namelijk alleen gekeken naar sterfgevallen door een zuurstoftekort in het hart en bijvoorbeeld niet naar sterfte door een beroerte.

'Eerder onderzoek keek naar àlle hart- en vaatziekten bij vrouwen', vertelt Ank van Drenth, arts bij de Hartstichting. 'Daaruit bleek dat vrouwen na de overgang een hogere kans hebben op hart- en vaatziekten dan voor de overgang.Bij het ouder worden hebben vrouwen bovendien vaker een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol.’

Ongemakken zoals abnormale moeheid, slecht slapen en kortademigheid - die veel voorkomen tijdens de overgang - kunnen ook wijzen op een hartaandoening. 'Uiteraard kunnen zulke klachten heel goed te maken hebben met de overgang', licht Van Drenth toe.
Op 21 september organiseert de Hartstichting opnieuw de Dress Red Day als onderdeel van de campagne We hebben je hart nodig. Deze campagne heeft tot doel mensen bewust te maken van het feit dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één zijn bij vrouwen.

Bron: Hartstichting


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten