Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 August 2013

Geen verandering in leefstijl na negatieve diabetesscreening

Door: Reina

Middelomtrek bepalen

Mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2 passen op de lange termijn hun leefstijl niet aan als uit een screening komt dat ze grote kans hebben op diebetes. Ook al weten mensen dat ze een hoog risico hebben op de ziekte. Dat blijkt uit onderzoek aan het Erasmus MC, gepubliceerd in de Annals of Behavorial Medicine.

Aan het onderzoek deden 1412 mensen met een hoog risico op diabetes type 2 mee. De helft daarvan had een negatieve screeningsuitslag, de andere helft is geen screening aangeboden. De onderzoekers vergeleken van de deelnemers de perceptie van het risico van diabetes en veranderingen in roken, fysieke activiteit, BMI en middelomtrek. Na 4 jaar follow-up hadden de negatief gescreende deelnemers een kleine maar significante toename van de BMI en middelomtrek. Er was echter geen significant verschil met de BMI en middelomtrek van de controles. De stijging van de middelomtrek was vergelijkbaar met de gemiddelde jaarlijkse stijging van 0,20 cm bij Nederlandse mannen en 0,25 cm bij Nederlandse vrouwen. De negatief gescreende deelnemers hadden weliswaar een significant hogere risicoperceptie dan controlepersonen, maar er waren geen verschillen wat betreft persoonlijke controle, zorgen over de ziekete en overmoedigheid.

Bron: NTvG


Brigitte van der Kuijl, , 21 August 2013:
Zo zie je maar dat gewoontes heel moeilijk blijfend te veranderen zijn. Ondanks de risico's.
John Hutten, , 14 August 2013:
Ik blijf het ongelooflijk vinden dat er zoveel mensen zijn die nog steeds diabetes krijgen met alle gevolgen van dien. En dat terwijl Diabetes toch echt in de meeste gevallen is te voorkomen, maar goed het blijft de mens eigen.

http://www.suikerziektediabetes.nl/diabetes-voorkomen-levensstijl/

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten