Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 August 2011

Geen onderbouwing voor stringente diabetescontrole

Door: Angela

controle glucosegehalte

De huidige richtlijnen voor de behandeling van diabetes type 2 bevatten een streefwaarde voor HbA1c van 7% of minder, maar de toegevoegde waarde van een zodanig strenge controle hiervan is niet onomstotelijk vastgesteld. Dit blijkt uit een nieuwe meta-analyse in BMJ, op basis van 13 studies onder in totaal bijna 35.000 patiënten.

In de studies is een intensieve glucoseverlagende behandeling vergeleken met een standaard behandeling. Stringente diabetescontrole ging niet gepaard met lagere sterfte of een kleinere kans op hartdood. Mogelijk leverde de intensieve behandeling wel een kleine verlaging van het risico op niet-dodelijke hartinfarcten op, en ook de kans op microalbuminurie werd mogelijk iets kleiner. Daarentegen nam het risico op diepe hypoglykemieën met ruim een factor 2 toe.

Volgens berekeningen van de auteurs zouden 117 tot 150 patiënten 5 jaar lang stringent behandeld moeten worden om 1 hartaanval te voorkomen. Ter preventie van 1 geval van microalbuminurie gaat het om 32 tot 142 patiënten. Aan de andere kant krijgen in die 5 jaar stringente behandeling 15 tot 52 patiënten een ernstige hypoglykemie. De auteurs stellen dan ook dat stringente diabetescontrole niet moet worden nagestreefd, zolang het nut van dit beleid niet eenduidig in onderzoek is aangetoond.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten