Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 October 2012

Geen kinderreclame voor energiedranken

Door: Angela

De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) sluit zich aan bij het  advies van het Voedingscentrum om cafeïnerijke energiedrankjes te ontraden aan kinderen onder de 13 jaar. FWS heeft een code opgesteld waarin staat dat frisdrankbedrijven voor energiedranken geen marketingactiviteiten zullen ontwikkelen die gericht zijn op kinderen jonger dan 12 jaar. Verder adviseert de FWS haar leden om "consumeer met mate" op het etiket te zetten.

Op dit moment is het verplicht het cafeïnegehalte te vermelden op dranken die meer dan 150 mg cafeïne per liter bevatten, voorafgegaan door de waarschuwing "hoog cafeïnegehalte". Daarnaast moet vanaf 13 december 2014 op dranken met een cafeïnegehalte van meer dan 150 mg/l een verplichte waarschuwing op het etiket: "Niet aanbevolen voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven."

Het Voedingscentrum heeft een onderzoek uitgevoerd over de consumptie van energiedranken onder 766 kinderen van 11 tot en met 18 jaar. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de jongeren niets merkt van een stimulerend effect van energiedranken. Tweederde van de jongeren meldt nadelige effecten, zoals moeilijk kunnen slapen of rusteloosheid. Het Voedingscentrum adviseert jongeren tussen de 13 en 18 jaar om consumptie van cafeïnerijke producten zoals energiedrankjes en koffie te beperken tot 1 consumptie per dag.

Bron: FWS


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten