Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 August 2015

Geen daling bloeddruk door Danshen thee

Door: Reina

Geen daling bloeddruk door Danshen thee

Er is geen overtuigend bewijs dat Danshen thee de bloeddruk en het vetgehalte in bloed kan verlagen. Dat concluderen wetenschappers van het Radboudumc op basis van hun onderzoek gepubliceerd in PLOSONE.

Wereldwijd wordt door miljoenen patiënten gebruik gemaakt van Danshen thee. Danshen thee is rode salie, een kruid dat veel gebruikt wordt binnen de traditionele Chinese geneeskunde. Ook in Nederland wordt het product gebruikt. De thee is zonder voorschrift van een arts te koop en wordt vaak geadviseerd door traditionele Chinese artsen. Danshen zou het vetgehalte in het bloed verlagen en de bloeddruk verminderen. Op die manier zou het atherosclerose kunnen voorkomen en verminderen. De werkzaamheid bij mensen is echter niet goed onderzocht volgens moderne medische standaarden.

De Nijmeegse wetenschappers onderzochten samen met beoefenaren van de traditionele Chinese geneeskunde de werkzaamheid van Danshen bij 20 vrijwilligers met zowel een licht verhoogde bloeddruk als licht verhoogde serumcholesterolwaarden. Vier weken lang gebruikte de helft het middel en de andere helft een placebo. Na die vier weken werd de behandeling omgedraaid: de proefpersonen die een placebo hadden gebruikt kregen Danshen en de Danshengebruikers kregen een placebo. In die periode leidde Danshen niet tot een verlaging van de bloeddruk. Het LDL viel zelfs iets hoger uit dan aan het begin van het onderzoek. De onderzoekers concluderen dat het gebruik van deze thee het vetgehalte in bloed bij mensen met hart- en vaatziekten niet verlaagt en ook de bloeddruk niet vermindert.

Bron: Radboudumc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten