Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 February 2017

‘Geef je baby pindakaas’

Door: Karine

Martijn Katan (foto:t NRC)

Geef je baby pindakaas, dan neemt de kans op allergie af. Dat schrijft Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer, in zijn column in NRC. Volgens Katan doen ‘moeders al jaren hun best om zo lang mogelijk borstvoeding te geven en het eerste hapje uit te stellen.’ Een studie naar het effect van vroeg bijvoeden laat echter zien dat vroege introductie van pinda juist beschermt tegen pinda-allergie. Voor Katan voldoende reden om de adviezen voor bijvoeding – op zijn eigen wijze - te willen veranderen: ‘Waar blijft de babyvoedingsfirma die de actieve bestanddelen uit pinda, ei, koemelk, vis, tarwe en sesamzaad opzuivert en er een papje van maakt dat je moeiteloos drie keer per week kunt geven?’.

Bron: NRC


Ellen Govers, dietist, voorzitter KDOO, 27 February 2017:
Wat alle deskundigen altijd onbesproken laten is het gedrag en de voorkeur van baby's zelf. Een baby van 4 maanden heeft meestal zelf behoefte aan een andere smaak dan van melk en wil andere producten proeven. Observeer een vier maanden oude baby eens: hij of zij kijkt je de happen uit je mond. Dat sluit perfect aan bij de wetenschappelijk aangetoonde bevindingen over het voorkómen van voedselovergevoeligheid. Het is dus zinloos om krampachtig te volharden in 6 maanden volledig op borst of fles. Gewoon starten met bijvoeding in kleine hoeveelheden als het kind daar aan toe is. En, beperk je tot basisvoedingsmiddelen, dat is trouwens voor de ouders ook veel gezonder!
Vera de Vries, dietist, 21 February 2017:
Wat Katan ook denkt en schrijft het geeft altijd "stof" om over na te denken en dat is winst.
Karine Hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 17 February 2017:
Dank voor je uitgebreide toelichting, Olga!
Olga Benjamin, Dietist Kindergeneeskunde, 16 February 2017:
Prof. Katan prikkelt op zijn eigen kenmerkende wijze, maar hij laat ons zo wèl goed nadenken over belangrijke ontwikkelingen binnen de allergologie:
Het gaat hier om tijdig introduceren van allergenen, nadat de bijvoeding al (volgens de gebruikelijke adviezen) is gestart. Dus náást het geven van borstvoeding, flesvoeding.
Terwijl we 20 jaar lang sommige allergenen zelfs pas ná de leeftijd van 1 jaar adviseerden, blijkt het aantal allergische kinderen in die tijd verdubbeld te zijn.
De LEAP-studie was een van de eerste grote studies die onomstotelijk liet zien wat je bereikt met vroege introductie van pinda: minder voedselallergische kinderen. Andere studies (EAT, PETIT) gaan hierop door en laten voor ei en weer voor pinda soortgelijk resultaten zien.
Met het recent verschijnen van de nieuwe Amerikaanse richtlijn gaat er nu internationaal een paradigmaverschuiving plaatsvinden: Tijdig introduceren van allergenen tussen de leeftijd van 4-8 maanden.
Dit geeft ons (kinder)diëtisten een mooie taak:
-hoe weet je als ouder dat je dit veilig aan je baby kunt geven?
-hoe geef je het juiste product?
-hoe geef je dit in de juiste hoeveelheid?
-hoe blijf je het daarna voldoende geven?
Er lijkt een beperkt 'window' te zijn; voor ei onder de leeftijd van 8 maanden, voor pinda onder de 12 maanden. Zodra babies toe zijn aan vaste voeding, moet het wel gaan gebeuren.
Dat is ook in studieverband nog een hele klus gebleken.
Het vraagt dus wat creativiteit om allergenen aan jonge kinderen te geven. En natuurlijk kan dat puur natuur, met ei, noten en pinda.
Maar naast een nieuwe Nederlandse richtlijn over preventie van voedselallergie en tijdige introductie, verwacht ik in de nabije toekomst ook dat fabrikanten van babyvoeding deze internationale verandering oppikken.
Sterker nog: ik kan niet wachten! Nieuwe producten maken vroege introductie van allergenen wellicht sneller toegankelijk voor een breder publiek.
Margje Vlasveld, dietist, 15 February 2017:
Ja, het kan vaak wel eerder dan 6 maanden, kijk naar je kind zeg ik dan. Wat mij tegen de borst stuit is deze zin: ‘Waar blijft de babyvoedingsfirma die de actieve bestanddelen uit pinda, ei, koemelk, vis, tarwe en sesamzaad opzuivert en er een papje van maakt dat je moeiteloos drie keer per week kunt geven?’. Daar zit niemand op te wachten, maar als de professor het zegt zal men er op het consultatiebureau niet tegenin gaan, vrees is. Geef je kind natuurlijk eten. Lees de boeken van Stefan Kleintjes over borst- en babyvoeding.
Karine Hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 14 February 2017:
Helemaal eens natuurlijk Nelleke! Het gaat hier om een citaat van Katan. Toch was het tot voor kort het officiele advies om tot 6 maanden liever geen bijvoeding/hapjes te geven... zeker niet als een kind aanleg voor allergie had.
Nelleke Stegeman, Diëtist, 14 February 2017:
De volgende zin uit dit stukje zet mensen op het verkeerde been: .... moeders al jaren hun best om zo lang mogelijk borstvoeding te geven ...
Dat het vroeger geven van allergene voedingsmiddelen wellicht beter is, is al jaren bekend. Het gaat hier niet om het echte bijvoeren, maar om het vanaf 4 maanden laten wennen aan andere voedingsmiddelen. Het echte bijvoeren is vanaf 6 maanden aan de orde.
Gun het kind en de moeder minimaal 6 maanden borstvoeding, zonder dat zij daar hun best voor moeten doen. Het geven van borstvoeding is geen opgave! Als het dat wordt is er gelukkig een alternatief, kunstvoeding. Maar ook dat kan een opgave zijn!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten