Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 December 2011

Fruit en variatie groenten verlaagt risico longkanker

Door: Karine

Het eten van veel fruit en verschillende groenten verlaagt mogelijk de kans op longkanker. Dat staat in het proefschift “Quantity & Variety, Fruit and vegetable consumption and bladder and lung cancer risk” van Frederike Büchner.

Büchner beschrijft de relatie tussen groenten- en fruitconsumptie, zowel de hoeveelheid als de variatie in consumptie, en het risico op long- en blaaskanker. Hij deed zijn onderzoek binnen de bekende EPIC-studie. Tussen 1991 en 2000 deden meer dan een half miljoen mensen mee aan deze studie, verspreid over 10 Europese landen.

In de studie kregen 1.830 mensen de diagnose longkanker. De hoeveelheid groenten die deze mensen hadden gegeten, bleek niet van invloed op het longkankerrisico. Maar een gevarieerde consumptie van groenten leek het risico op longkanker wel gunstig te beïnvloeden.

Wat de fruitconsumptie betreft, maakt dit onderzoek duidelijk dat meer fruit (minimaal twee stuks fruit per dag) het risico op longkanker verlaagt. De variëteit heeft geen invloed op het ontstaan ervan.

Voor zowel de hoeveelheid, als voor de variatie in groenten- en fruitconsumptie geldt dat de gevonden effecten vooral bij rokers zijn gevonden. De groenten- en fruitconsumptie heeft het meeste invloed op het ontstaan van plaveiselcellongkanker, een subtype van longkanker dat sterk gerelateerd is aan roken. Stoppen met roken is nog altijd de belangrijkste maatregel om de kans op longkanker te verlagen.

In het onderzoek werd geen relatie gevonden tussen de consumptie van groenten en fruit en het risico op blaaskanker.

Bron: UMC St Radboud


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten