Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 August 2012

Frisdrank met fructose verhoogt urinezuur

Door: Karine

Een hoge inname van frisdranken gezoet met high fructose corn syrop (HFCS) leidt tot een hogere BMI en een verhoogd gehalte aan urinezuur. Dat blijkt uit recent onderzoek onder 2.727 adolescenten uit Taiwan. Een grote meerderheid (88%) van hen dronk dagelijks frisdrank en ruim 25% dronk zelfs meer dan een 1/2 liter per dag. Hoe meer frisdrank, hoe hoger de kans op een verhoogd BMI, zo bleek uit dit onderzoek. Een verhoogd gehalte aan urinezuur kwam voor bij 40-49,4% van de grootgebruikers van frisdrank. Urinezuur verhoogt het risico op jicht en nierziekten.

Een ander recent onderzoek laat juist zien dat het effect van HFCS op het gewicht gelijk is aan dat van andere suikers. Een groep van 247 proefpersonen met overgewicht werd 12 weken op een energiebeperkt dieet gezet. Er waren 4 verschillende diëten met elk dezelfde hoeveelheid energie, maar verschillend in de hoeveelheid toegevoegd suiker en HFCS. De groep met de hoogste inname van HFCS had evenveel gewichtsverlies als de andere groepen.

Bron: International Journal of Obesity, Nutrition Journal


Chi Chiu, , 25 August 2012:
@Angelique, er is geen relatie tussen fructose inname en urinezuur. Dit is alleen bij suprafysiologische hoeveelheden die we niet via voeding binnenkrijgen of bij een positieve energiebalans. In het laatste geval is het probleem teveel kcal niet fructose. Neem niet de conclusie over van Johnson 2009, maar lees de onderligende stukken en beoordeel de methodiek. Alle dierexperimenten kun je per definitie negeren, want die hebben een afwijkende fysiologie waaronder een voorliefde voor DNL etc, die je niet kunt extrapoleren naar mensen. Fructose in realistische dosissen (Amerikaanse hoeveelheden) hoeveelheden leveren bij mensen geen enkel probleem op. De stand is ongeveer 50 experimenten die dit steunen tegen 0.
Angelique Becks, , 23 August 2012:
@Chi: er is wel degelijk een fysiologisch verband tussen (hoge) fructose-inname en urinezuur. Zie oa Johnson 2009
Ineke Fienieg, , 21 August 2012:
Liever wat anders dan frisdrank? Recepten in de Nieuwsbrief van Voedwel, zomer 2010 http://www.voedwel.nl/static/download/nieuwsbrief_nr_._9.pdf
Liesbeth Oerlemans, , 21 August 2012:
@Rob, ik kan je vragen niet beantwoorden. Ik heb een aantal mensen uit de industrie gesproken die mij bevestigde dat in Nederland (Europa) het gehalte fructose altijd lager is dan glucose. Ik ken deze mensen persoonlijk en weet daarom dat deze info klopt (zeker omdat ik meerdere mensen heb gesproken die elkaar niet kennen en onafhankelijk van elkaar dit zeiden).
muriel langedijk, , 21 August 2012:
het is echt ongeloofelijk in hoeveel producten glucose fructosestroop zit! Zelfs in gewone soep of zo. Ik wist niet dat er een verschil was met hfcs en glucfrc.str.
Rob van Berkel, , 20 August 2012:
Bedankt voor je reactie Liesbeth.

Wat ik mij afvraag is of er een definitie is voor HFCS. Heet het product van een enzymatische bewerking van maisstroop (waardoor het gehalte fructose en daardoor de zoetkracht toeneemt) per definitie HFCS (ongeacht het fructosegehalte)?

Bekend zijn de drie verschillende vormen van HFCS, afhankelijk van het percentage fructose:

HFCS 42
HFCS 55
HFCS 90

Betekend dit dat in Nederland minimaal 42% fructose zit in de "glucosefructosestroop"?
Liesbeth Oerlemans, , 18 August 2012:
@Rob, het voedingscentrum vertaalt HFCS met glucosefructosestroop. Wat op hun website staat is onjuist. Ik heb hierover met hen contact gehad en op hun verzoek zelfs een foto gestuurd met een product met glucosefructosestroop (zit in enorm veel producten). Waarom ze deze informatie niet aanpassen weet ik niet.
Liesbeth Oerlemans, , 18 August 2012:
Wat ondermeer van belang is om de onderzoeken op waarde te kunnen schatten is wat de verhouding tussen glucose en fructose in HFCS is. In Amerika zit in HFCS (meestal) meer fructose dan glucose. In Nederland (Europa) is dat niet zo. Ik heb zelf geen idee hoe dat in Taiwan is. Ik schreef er eerder dit stukje over: http://bit.ly/LXvptW
Rob van Berkel, , 18 August 2012:
Bovendien maken Nedelandse fabrikanten geen gebruik van HFCS, maar van glucosefructosestroop:

http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/hoe-slecht-is-suiker-voor-je-.aspx
Chi Chiu, , 17 August 2012:
Ik kan zeer waarderen dat er twee publicaties tegen elkaar worden afgezet, waardoor er een context geschetst kan worden. Zij bevestigen samen namelijk de conclusies uit een overweldigende hoeveelheid literatuur:

1. Frisdrank (vloeibare kcal) verhogen het risico op een positieve energiebalans
2. De positieve energiebalans leidt tot allerlei problemen waaronder de productie van urinezuur
3. In een negatieve energiebalans of in een eucalorische situatie is er van extra urinezuur geen sprake

Problemen worden dus veroorzaakt door een positieve energiebalans, en niet zozeer door fructose gezoete frisdranken. Dit wordt bevestigd in twee grote reviews o.l. Sievenpieper van begin dit jaar. Gewichtsbehoud is veel belangrijker dan focussen op een nutriënt.

De titel 'Frisdrank met fructose verhoogt urinezuur' lijkt daarmee niet de lading te dekken.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten