Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 January 2011

Food4Me: internationaal onderzoek naar individuele voeding

Door: Reina

Vrouw eet appel

Zijn mensen in staat hun voedingspatroon te veranderen op basis van geïndividualiseerde informatie? Zij ze meer gemotiveerd als ze een op hun eigen genenpatroon toegesneden dieetadvies krijgen? Dat is de vraag die beantwoord moet worden in een internationaal onderzoek: Food4Me.

Dit onderzoek wordt vanuit Dublin gecoördineerd en gaat in 6 Europese landen lopen: Nederland, Engeland, Duitsland, Spanje, Griekenland en Zweden. In totaal zullen 2.500 mensen aan het onderzoek meedoen.

Het onderzoek is compleet “web-based”, wat betekent dat de deelnemers gedurende het gehele traject digitaal worden begeleid en gemonitord. Zo wordt bijvoorbeeld de lichamelijke activiteit gemeten door een accelerometer, die via de computer wordt uitgelezen en doorgestuurd. Men wil via een analyse van persoonlijke kenmerken van de deelnemers (zoals het genenpatroon en vetstofwisseling) komen tot een op maat gesneden voedingsadvies oftewel personalised nutrition.

Prof. dr. Wim Saris leidt het onderzoek bij de vakgroep humane biologie van Nutrim/Maastricht UMC+ in Maastricht. Hij is ervan overtuigd dat personalised nutrition een steeds grotere rol zal gaan spelen in de medische wetenschap, net als personalised medicine trouwens. Saris: ‘Er is al heel veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen voeding en ziektes, maar de vertaling van die kennis naar personalised nutrition heeft nooit plaatsgevonden. Wat dat betreft is dit onderzoek uniek in zijn soort.’

Food 4Me krijgt 9 miljoen subsidie van de Europese Unie en richt zich overigens ook op een preventie-georiënteerd onderzoek naar consumentengedrag. Het onderzoek is gestart per 1 januari en zal 4 jaar duren.

Bron: AZM


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten