Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 January 2017

Foliumzuur tijdens zwangerschap: suppletie én verrijking

Door: Karine

Foliumzuursupplement

Preventie van neuraalbuisdefecten bij baby’s is het meest optimaal bij de combinatie van suppletie tijdens de zwangerschap én verrijking van producten. Dat stelt epidemioloog dr. J. Mills in een editorial in de JAMA. Suppletie van foliumzuur tijdens de zwangerschap verkleint de kans op aangeboren neuraalbuisdefecten met meer dan 50%. Daarom krijgen vrouwen al ruim 25 jaar het advies om tijdens de eerste 10 weken van de zwangerschap extra foliumzuur te slikken. Toch zijn de resultaten teleurstellend, omdat slechts 40% van alle vrouwen dit advies opvolgt.

Verrijking
In de Verenigde Staten worden graanproducten sinds 1979 verplicht verrijkt met foliumzuur, en inmiddels zijn in circa 80 landen verrijkte producten te koop. Met succes: in deze landen is de prevalentie van neuraalbuisdefecten fors gedaald. Het mogelijk nadeel van verrijkte producten is dat ook andere bevolkingsgroepen meer foliumzuur binnenkrijgen. Volgens de auteur zorgen foliumzuurverrijkte producten nooit voor een overdosering en vormen ze geen bezwaar voor de volksgezondheid. Gemiddeld zorgen verrijkte producten voor een extra inname van 163 µg per dag.

Combinatie
Kan het suppletie-advies op de schop als voeding wordt verrijkt met foliumzuur? Nee, zegt de auteur. Waarschijnlijk is de extra dosis tijdens de kwetsbare eerste weken van de zwangerschap nog steeds een goed idee. Bovendien zijn er aanstaande moeders die tijdens de eerste weken van de zwangerschap ongezond eten en daardoor weinig verrijkte producten binnenkrijgen. Ook zijn er steeds meer bevolkingsgroepen die juist weinig granen eten, bijvoorbeeld omdat ze een koolhydraatbeperkt of paleo voedingspatroon volgen. De combinatie van verrijkte producten en suppletie is het beste advies.

Bron: JAMA

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten