Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 October 2011

Foliumzuur tegen aangeboren hartafwijkingen

Door: Angela

supplementen voor zwangeren

Een supplement met foliumzuur rondom de conceptie verkleint niet alleen de kans op neuralebuisdefecten. Ook het risico van aangeboren hartafwijkingen is met 20% verlaagd. Dit blijkt uit gegevens van de Nederlandse EUROCAT-database, waarin alle aangeboren afwijkingen in Noord-Nederland worden geregistreerd. Ingrid van Beynum promoveerde onlangs aan het UMC St Radboud op dit onderzoek.

Aangeboren hartafwijkingen zijn de meest voorkomende aangeboren aandoeningen bij baby’s. Voor sommige hartafwijkingen, zoals gaatjes in het tussenschot van het hart, is de risicovermindering het sterkst.

Van Beynum bestudeerde ook genetische varianten (polymorfismen) in de foliumzuur- en homocysteïnestofwisseling. Het polymorfisme van het zogenoemde MTHFR-gen, dat een lager niveau van foliumzuur veroorzaakt, geeft een verhoogde kans op een aangeboren hartafwijking. Bij zwangere vrouwen met deze genetische variant die geen foliumzuur hadden gebruikt, is de kans op aangeboren hartafwijkingen bij het kind het grootst.

Bron: UMC St. Radboud


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten