Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 May 2011

Foliumzuur beschermt niet tegen hart- en vaatziekten

Door: Reina

Foliumzuur

Het slikken van foliumzuur verlaagt de kans op hart- en vaatziekten niet. Dat blijkt uit een 3-jarige studie van het Top Instituut Food & Nutrition in Wageningen samen met onderzoekers van het Julius Center in Utrecht onder ruim 800 mensen. De resultaten werden onlangs gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutrition.

Mensen met een hoog homocysteïnegehalte in het bloed hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten. Al langer is bekend dat foliumzuur (en vitamine B6en B12) een effectief middel is om het homocysteïnegehalte te verlagen. Maar bij mensen die al eens een hartaanval of herseninfarct achter de rug hebben, bleek dat niet het geval. Daarmee is hun kans op een tweede hartaanval niet kleiner dan zonder foliumzuur. Daarom wilden de onderzoekers nagaan of het gebruik van foliumzuur in een vroeg stadium wel zinvol is.

Ruim 800 mensen (50-70 jaar) met een verhoogd gehalte aan homocysteïne in hun bloed maar zonder hart- en vaatziekten, werden 3 jaar gevolgd. De ene helft slikte dagelijks een hoge dosis foliumzuur, de andere helft kreeg een placebo. Vooraf en na 3 jaar maten de onderzoekers de vaatwanddikte en de elasticiteit van de halsslagader, beide indicator voor slagaderverkalking en hart- en vaatziekten. De foliumzuurpillen bleken effectief: ze verlaagden het homocysteïnegehalte in het bloed met een kwart. Maar noch de dikte van de vaatwanden noch de elasticiteit van die vaatwanden veranderde significant en daarmee ook niet de kans op hart- en vaatziekten.

'Met deze studie bevestigen wij dat extra foliumzuur hart- en vaatziekten niet voorkomt', aldus Petra Verhoef, projectleider van deze studie. 'Waarschijnlijk is homocysteïne geen oorzaak van hart- en vaatziekten, maar een afgeleide van een proces dat samenhangt met hart- en vaatziekten.’

Bron: Wageningen UR


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten