Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 December 2013

Foetus blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen

Door: Reina

zwangere

Ongeboren baby’s worden blootgesteld aan chemische stoffen, die het hormoonsysteem verstoren, waardoor hun stofwisseling negatief wordt beïnvloed. Dat blijkt uit het Europees OBELIX-onderzoek dat gecoördineerd is door de Vrije Universiteit Amsterdam. VU-hoogleraar toxicologie Juliette Legler, verbonden aan het Instituut voor Milieuvraagstukken van de VU, vertelde daarover in de uitzending “Zorgwekkende stoffen” van het tv-programma Zembla.

De chemische stoffen verstoren de stofwisseling omdat ze in het lichaam de werking van hormonen nabootsen. Hormoonverstorende stoffen zitten bijvoorbeeld in plastic, conservenblikken, pesticides op ons eten, verzorgingsproducten en cosmetica. Ze kunnen bij zwangere vrouwen via de voeding en de huid terechtkomen in de ongeboren baby. Daar kunnen ze een verstorend effect hebben op de stofwisseling wat kan leiden tot verstoring van de hormoonbalans, de groei van vetcellen en energiestofwisseling. Daardoor worden de stoffen in verband gebracht met overgewicht. Uit het Europees OBELIX-onderzoek blijkt dat al bij lage hoeveelheden, die volgens de wettelijke norm veilig zijn, hormoonverstorende effecten optreden die invloed hebben op het lichaamsgewicht. Legler: ’Mensen zijn zich niet bewust van het feit dat ze via hun voeding worden blootgesteld aan dit soort stoffen tijdens de zwangerschap, en dat deze blootstelling niet geheel zonder risico is, zeker voor jonge kinderen.” Ook vruchtbaarheidproblemen, borstkanker, zaadbalkanker en bepaalde stofwisselingsziektes worden met de hormoonverstorende stoffen in verband gebracht.

In Denemarken gelden inmiddels al een aantal jaren strenge regels voor het toepassen van hormoonverstorende stoffen. Een groep van 89 wetenschappers, waaronder Legler, vraagt de Europese Commissie om strengere regels en betere testmethodes voor het gebruik van deze groep chemische stoffen. Minister Schippers van Volksgezondheid en het RIVM zien nog geen aanleiding tot ingrijpen en zwangeren worden nog niet zoals in Denemarken voorgelicht. Ledger vindt dat er voldoende bewijs is voor een link tussen blootstelling en de gezondheidseffecten bij de mens en dat het tijd is voor actie. Bron: VU Amsterdam


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten