Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 June 2016

Fit als kind verkleint kans metabool syndroom

Door: Angela

Fit als kind verkleint kans metabool syndroom

Het risico op metabool syndroom is 36% lager voor volwassenen die als kind een goede lichamelijke conditie hadden. En wie als kind slank was, heeft een 3 keer zo kleine kans op metabool syndroom. Dit blijkt uit onderzoek onder 1792 Australische kinderen tussen 7 en 15 jaar, die gedurende 20 jaar zijn gevolgd. Het onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Obesity.

Onafhankelijke voorspellers

De aerobe fitheid van de kinderen is bij aanvang van het onderzoek getest door ze 1,6 kilometer te laten hardlopen. Ook is de middelomtrek gemeten. Een slechte lichamelijke conditie en grote middelomtrek zijn volgens de onderzoekers sterke en onafhankelijke voorspellers van het metabool syndroom 20 jaar later. De grootste kans op metabool syndroom hadden degenen, die als kind zowel een grote middelomtrek hadden als een slechte conditie. Zij hadden 8 keer zoveel kans op metabool syndroom vergeleken bij degene, die als kind een kleine middelomtrek en een goede conditie hadden.

Toename van fitheid

Volgens de onderzoekers is het belangrijk om actief te blijven of te worden als volwassenen. Deelnemers die als kind niet actief waren, maar als volwassene wel, hadden een kleinere kans op metabool syndroom dan deelnemers die ook als volwassene niet actief waren.

Bron: University of Georgia


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten