Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
09 May 2016

Finse aanpak leidt tot daling overgewicht bij kinderen

Door: Karine

Het Seinäjoki Project in West-Finland is een schoolvoorbeeld van hoe gezondheidsinterventie daadwerkelijk succesvol kan zijn. Het programma is 7 jaar geleden gestart in Seinäjoki, een stad met 60.000 inwoners. Bij de start had 17% van de kinderen van 5 jaar overgewicht. Nu is dat nog 10%. Bij de oudere kinderen zijn de verschillen minder spectaculair, maar dat is logisch gezien de relatieve korte tijd van de interventie.

Sportlessen

Het programma bestaat uit een combinatie van maatregelen. Om te beginnen met ‘neuvola’, een uitgebreid voorlichtingsprogramma voor zwangere vrouwen. Op scholen werken verpleegkundigen en soms ook een schoolarts. Verder geven de scholen nu veel meer sportlessen voor schoolkinderen en ook tijdens gewone vakken wordt bewogen. De kinderen spelen vaker buiten en jonge kinderen krijgen gezonde suikervrije maaltijden op de kinderopvang.

Betere samenwerking

Opmerkelijk: het project is tot stand gekomen zonder overheidssubsidies. Er is ‘gewoon’ sprake van goede samenwerking tussen instanties die er al waren (consultatiebureaus, scholen) en een gezamenlijk streven: de Finse jeugd opvoeden tot gezonde volwassenen. Lees het inspirerende artikel in Der Spiegel!

Bron: Der Spiegel


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten