Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 November 2017

Fecestransplantatie: de stand van zaken

Door: Marjolein

Een fecestransplantatie biedt niet alleen bij Clostridium Difficile uitkomst. Het is ook een mogelijke behandeling bij Colitis Ulcerosa, het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en het metabool syndroom. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde geeft in een overzichtsartikel een samenvatting van de stand van zaken.

Darmmicrobioom

Dat het darmmicrobioom een rol speelt bij verschillende aandoeningen wordt steeds duidelijker. Een fecestransplantatie kan de functie van de darmmicrobiota herstellen, maar dit biedt niet bij alle aandoeningen de oplossing. Op dit moment lopen er meer dan 100 klinische studies naar de effecten van fecestransplantaties bij uiteenlopende aandoeningen. Het wachten is nu op de eerste resultaten.

Clostridium Difficile
Tot nu toe is alleen een recidiverende infectie met de bacterie Clostridium difficile een onomstreden indicatie voor een fecestransplantatie. De genezing ligt daarbij rond 85 procent.

Colitis Ulcerosa
Er zijn drie gerandomiseerde klinische onderzoeken gedaan naar een fecestransplantatie bij colitis ulcerosa. Hieruit blijkt dat bij 24-30 procent van de mensen de symptomen afnemen en er ook endoscopisch verbetering is te zien. Het vermoeden is dat er specifieke subgroepen zijn van patiënten en dat er ‘superdonoren’ bestaan, waardoor de ene transplantatie beter aanslaat dan de andere.

PDS
Bij PDS geven casusbeschrijvingen en patiëntonderzoeken hoopgevende resultaten. Zo trad in een onderzoek met 12 patiënten verbetering op bij 9 patiënten. Maar om de effectiviteit goed vast te stellen moeten er gerandomiseerde klinische trials uitgevoerd worden. Daarvan lopen er nu een aantal, maar resultaten zijn nog niet bekend. Daarnaast is de verwachting dat bij PDS een fecestransplantatie alleen niet voldoende is, omdat ook voeding en leefstijl aangepast moeten worden.

Metabool syndroom
Bij patiënten met het metabool syndroom neemt de insulinegevoeligheid mogelijk toe na fecestransplantatie. Dit is getest bij een groep van 18 obese mannen. De fecestransplantatie had geen invloed op het gewicht, BMI en energieverbruik.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten