Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 September 2015

Extra micronutriënten voor kinderen die plantaardig eten

Door: Reina

Extra micronutriënten voor kinderen die plantaardig eten

Kinderen die geen vlees en zuivel eten, hebben extra vitamine B1, B12 en zink nodig. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM gepubliceerd in Public Health Nutrition.

Voor het onderzoek heeft het RIVM data gebruikt van 1279 kinderen (2-6 jaar) uit de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling voor jonge kinderen (2005-2006). Vervolgens hebben ze gekeken wat er gebeurt met de voedingsstoffeninname als vlees en zuivel geheel of gedeeltelijk werd vervangen door plantaardige vervangers. Als kinderen 30% minder vlees en zuivel gebruiken, blijft de inname van micronutriënten gelijk, alleen de vitamine B12-inname daalde. Bovendien krijgen ze 9% minder verzadigd vet binnen en 8% meer vezel.

Geheel plantaardig

Het geheel weglaten van vlees en zuivel heeft grotere gevolgen. Als kinderen helemaal geen vlees en zuivel gebruiken daalt de gemiddelde inname van calcium, zink en vitamine B1 daalde met 5-13%, maar daalt niet onder de aanbevolen hoeveelheid. De totale ijzerinname was weliswaar 49% hoger, maar het betreft plantaardig ijzer met een lagere biobeschikbaarheid dan dierlijk ijzer. Voor meisjes van 4-6 jaar betekende volledig plantaardig eten bijvoorbeeld dat de inname van vitamine B1 15% onder de aanbevelingen lag, die van vitamine B12 en zink waren respectievelijk 10% en 6% lager. Als kinderen volledig plantaardig zouden eten is wel is de inname van verzadigd vet 26% lager en de vezelinname 29% hoger dan normaal.

Extra aandacht

De onderzoekers concluderen dat een gedeeltelijk vervangen van vlees en zuivel door plantaardige producten gezond is voor kinderen. Maar als men kiest voor een volledig plantaardig menu is extra aandacht voor een adequate inname van vitamine B1, B12 en zink raadzaam.

Bron: PubMed


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten