Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 May 2015

Extra hulp bij mondverzorging ouderen

Door: Angela

Extra hulp bij mondverzorging ouderen

Hoewel steeds meer ouderen langer hun eigen gebit behouden, neemt het aantal verwaarloosde gebitten onder senioren sterk toe. Daarvoor waarschuwt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandheelkunde (KNMT). Samen met TNO en Zorg voor Beter ontwikkelde de KNMT daarom poetsinstructiekaarten voor ouderen, verplegenden, verzorgenden en mantelzorgers. Hierop staan poetsinstructies voor 5 verschillende gebitssituaties, variërend van eigen tanden en kiezen tot een volledig kunstgebit. De poestinstructiekaarten zijn gratis te bestellen en te downloaden.

Bij opname in een verzorg- of verpleeghuis heeft 80% van de nieuwe bewoners een matige tot slechte mondgezondheid. Verzorgenden in een zorginstelling hebben vaak geen tijd voor goede mondverzorging. Terwijl een gezonde mond juist voor ouderen extra belangrijk is. Naast pijn-, kauw- en slikproblemen kan een slechte mondgezondheid leiden tot gewichtsverlies, longontsteking, hart- en vaatziekten, slecht instelbare bloedsuikerspiegels en snellere veroudering van het brein.

De KNMT heeft ook een praktijkwijzer ontwikkeld om tandartsen te helpen om hun praktijk zo goed mogelijk af te stemmen op de zorgbehoefte van ouderen.

Bron: KNMT


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten