Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 November 2016

Extra eiwit tijdens slaap tegen sarcopenie

Door: Reina

Extra eiwit tijdens slaap tegen sarcopenie

Het toedienen van eiwitten tijdens de slaap blijkt een effectieve manier om spieropbouw bij sarcopenie te stimuleren. Gecombineerd met elektrostimulatie kan de spieraanmaak nog een extra zetje worden gegeven. Dat stelt arts-onderzoeker Bart Groen die op 4 november promoveerde aan het Maastricht UMC+.

Eiwitinname en spieropbouw
Groen laat in zijn proefschrift zien dat na vertering van eiwit tot aminozuren 55% van de losse aminozuren beschikbaar komt in de bloedbaan. Daarvan wordt 1/5 vervolgens omgezet in spierweefsel. Dat betekent dat van 20 g oraal ingenomen eiwit, 11 g in het bloed terecht komt en 2,2 g gebruikt wordt om nieuw spierweefsel te vormen. Dit was de basis voor het verdere onderzoek van Groen: Hoe is spieropbouw te stimuleren? Dat is vooral interessant bij ouderen die last hebben van sarcopenie. Het is dan immers lastig om spiermassa op peil te brengen en te houden.

Nachtelijk eiwit
Net als andere lichaamsprocessen staat ook de aanmaak van spierweefsel ’s nachts op een laag pitje. Daarom is juist ’s nachts winst te behalen volgens Groen. Hij gaf een aantal gezonde ouderen tijdens de slaap 40 g eiwit via een sonde. Dat leidde tot een verhoogde beschikbaarheid van aminozuren in de bloedbaan. Hierdoor werd de nachtelijke aanmaak van spieren gestimuleerd.

Neuromusculaire elektrostimulatie
De nachtelijke spieraanmaak kan nog verder worden opgeschroefd door het toepassen van neuromusculaire elektrostimulatie. Dit is een techniek waarmee spiersamentrekkingen kunnen worden opgewekt door pijnloze, elektrische schokjes. Groen concludeert dat eiwitrijke voeding (voor of tijdens slaap) en elektrostimulatie veelbelovende strategieën zijn om spiermassaverlies tegen te gaan.

Bron: Maastricht University


Leony Roobeek, ortho dietist, 15 November 2016:
Heel mooi onderzoek en heel waardevol!
Alleen jammer dat er dan een glas melk voor het slapen gaan geadviseerd wordt door de journalist.Dat vind de Clostridium diff ook erg lekker.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten