Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
31 March 2014

Evidence based diabeteszorg met patiëntprofielen

Door: Christel

Nationale DiabetesDag

Dé patiënt met diabetes bestaat niet. De populatie met (een hoog risico op) diabetes kent een grote diversiteit en verandert. Tijdens de Nationale DiabetesDag op 28 maart in Den Haag vertelde prof. dr. Guy Rutten van het UMC Utrecht dat er binnenkort wellicht wordt afgestapt van een “one-size-fits-all benadering. Rutten is met andere leden in 2013 de NDF werkgroep Zorgprofielen gestart. ‘We willen de stap maken naar geïndividualiseerde zorg, maar wel evidence based blijven. We houden daarbij rekening met ziekte, omgeving en persoonsfactoren. De patiënt staat dus centraal. We hebben gekozen voor 3 ingangen: diabetes type 1, diabetes type 2 en obesitas. Als de ingang bekend is, wordt gekeken in welke mate intensivering van de behandeling nodig is. Arts en patiënt gaan in gesprek om samen te bepalen in hoeverre de behandeling geïntensiveerd moet worden en welke ondersteuning daarbij nodig is. Dus geen standaard controle meer, maar afspraken afhankelijk van de noodzaak en behoefte.’ De werkgroep verwacht dat Nederland eind 2015 het eerste land ter wereld is waarin evidence based met patiëntprofielen gewerkt kan worden waarin de patiënt nog meer centraal staat.

Tijdens de Nationale DiabetesDag wat er ook aandacht voor overgewicht. Diëtist en onderzoeker Kirsten Berk van het Erasmus MC in Rotterdam is nu 1,5 jaar bezig met haar promotie-onderzoek “POWER: Prevention Of WEight Regain in diabetes”. In dit onderzoek wordt nagegaan of gedragstherapie helpt om gewichtsverlies beter te handhaven. Hiervoor moeten deelnemers eerst afvallen en in het onderzoek wordt daarvoor een Very Low Calorie Diet van 750 kcal gebruikt. Patiënten die daarmee in 8 weken minimaal 5% gewichtsverlies bereiken, mogen aan het vervolg deelnemen. Ze worden gerandomiseerd naar gewone zorg en gewone zorg mét gedragstherapie. Daarnaast volgen beide groepen gedurende 12 weken na het VLCD een dieet met 900-1300 kcal.’ Twee jaar na het begin van het VLCD stopt het onderzoek.
Berk: ‘Het onderzoek loopt nog, maar we zien al significante verschillen. Gemiddeld zijn deelnemers 10 kg afgevallen, het HbA1c daalde gemiddeld van 63% naar 56% en deelnemers gebruiken veel minder insuline. Ze gingen van 98 eenheden naar 37 eenheden gemiddeld.’
Volgens Berk komt nu al naar voren dat mensen die bij aanvang een hogere insulinedosering hadden, gemakkelijker afvallen. ‘Waarschijnlijk door het verlagen van de hoeveelheid insuline voor start’, ligt Berk toe. ‘Ook mensen met een goed gereguleerde HbA1c doen het beter op een VLCD. Mogelijk doordat ze beter zijn in zelfregulatie en een betere leefstijl hebben. Ook merken we dat mensen met ongevoeligheid in de extremiteiten beter afvallen.’ Berk geeft aan dat dit mogelijk komt doordat deze groep gemotiveerder is omdat ze een grotere ziektelast hebben.
Alle (andere) resultaten en het effect van de behandeling na 2 jaar zullen de zomer van 2015 bekend zijn.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten