Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 October 2017

‘Eten in de zorg is nog steeds problematisch’

Door: Angela

‘Eten in de zorg is nog steeds problematisch’

‘Het eten in de zorg wordt onvoldoende lekker gevonden en dat draagt bij aan ondervoeding’. Dat concludeert dr. Peter Klosse, lector Gastronomie van de Hotel Management School Maastricht, op basis van een onderzoek naar de knelpunten van voeding en smaak in de zorg. Uit het onderzoek blijkt dat het kennisniveau van zorgmedewerkers op het gebied van eten en drinken te laag is. Medewerkers in de maaltijdverzorging zijn steeds minder vaak opgeleid als kok. Volgens Klosse moeten eten in de zorg meer worden gezien als een investering, niet als een kostenpost.

Holistische kijk

De bezorgdheid over de maaltijdbeleving in zorginstellingen is volgens Klosse niet nieuw en wordt breed gedragen. Hij vindt dat het de hoogste tijd is om de situatie in de zorg ook echt te verbeteren. Zo zijn er ideeën om een koksopleiding voor de zorg op te starten. Klosse: ‘Er is behoefte aan mensen met een holistische kijk en kennis over goede voeding, smaak en lekker.’ Ook wordt gewerkt aan een online platform met als doel de knelpunten omtrent maaltijdbeleving op te lossen.

Bron: Vereniging Keukenmanagement Gezondheidszorg


Monique de Man, dietist, 25 October 2017:
Niet te geloven, heb zelf opleiding instellingskok gedaan.Voordat ik dietetiek heb gedaan. En een aantal jaren in instellingskeukens gewerkt. Instellingskoks weten heel goed hoe ze een smakelijke stamppot, bouillon of zelfs handgemaakte bitterbal moeten maken, ook in grote hoeveelheden. Voeding is heel snel op de sluitpost in de begroting gekomen 20 jaar geleden. Is ook een kwestie geweest van aanbod vanuit de groothandels, steeds meer convenience, en waar aanbod is kan een volgende leverancier het goedkoper aanbieden. M.i. is het inkoopbeleid 1 van de hoofdoorzaken van de matige tot slechte voeding in de zorg
Jose Veen, dietist VG, 24 October 2017:
ik wil er nog aan toevoegen dat het niet alleen leidt tot ondervoeding, maar juist ook tot OVERvoeding. Overgewicht en obesitas is net als ik de gewone maatschappij een groot probleem in de zorg voor mensen met een beperking. Bij Obesitas is zelfs sprake van nog een hogere prevalentie dan in de normale populatie. Goede zorg leveren betekent ook goede en passende voeding leveren . Iets waar de inspectie (IGZ)ook op wijst!
Jose Veen, dietist VG, 24 October 2017:
Helemaal mee eens, zorgmedewerkers zijn niet /nauwelijks toegerust met kennis van voeding= eten en drinken, en bereiden van maaltijden . Dat geldt ook voor het omgaan met voeding , de beleving van voeding bij de mensen waar zij voor zorgen enz.
Waar het al fout gaat in instellingen is het gebrek aan voedingsbeleid . men doet maar wat als zorgmedewerker .... naar eigen inzicht. Niet professioneel omgaan met voeding ligt dan op de loer. Ook is er gebrek aan regie. Wie is verantwoordelijk voor goede voeding?!
Het moet op het netvlies komen van de Raden van Bestuur hoe belangrijk voeding is voor de clienten die zij in huis hebben.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten