Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 December 2011

Eten in bedrijfskantines gezondheidszorg te zout

Door: Reina

Soep eten

Nederlanders die beroepsmatig zijn betrokken bij gezondheidszorg, krijgen in hun bedrijfsrestaurants veel te zout voedsel voorgeschoteld. Dit hebben onderzoekers van het AMC vastgesteld en gepubliceerd in het kerstnummer van de British Medical Journal.

 

Aanleiding voor deze studie was het serveren van veel te zoute soep in de kantine van het AMC aan onderzoekers die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten met een te hoge bloeddruk. Zij besloten uit te zoeken hoe zout het eten is dat gezondheidsmedewerkers in ziekenhuizen en instellingen krijgen voorgeschoteld. In 2009 en 2010 zijn de bedrijfsrestaurants van alle 8 universitair medische centra (umc), 8 algemene ziekenhuizen, de Gezondheidsraad, het ministerie van VWS en de Voedsel- en Warenautoriteit 3 keer onaangekondigd bezocht. Van de bestelde warme lunch (soep, aardappels, vlees, groente) werd in het lab het zoutgehalte bepaald. De uitkomsten verrasten de onderzoekers. Het zoutgehalte in de maaltijden was gemiddeld 7 gram, met als uitschieter een maaltijd met 13 gram. Met het eten van alleen de lunch wordt de maximale dagelijkse hoeveelheid zout van 6 gram overschreden.

AMC-onderzoeker Lizzy Brewster: 'We schatten dat de medewerkers met een dergelijke lunch uit zullen komen op een zoutopname van meer dan 15 gram per dag.' Haar collega Gert van Montfrans vult aan: 'Dit vertaalt zich in een 20 tot 30% hogere kans om te overlijden aan problemen met hart en vaten in vergelijking met mensen die zich houden aan de zoutrichtlijn.'

Bron: AMC


Erwin Buurman, , 28 December 2011:
Dit wordt toch ook gewoon uitbesteed? In het maasstad ziekenhuis zit er "gewoon" een la place. Een bedrijfsrestaurant blijft een bedrijfsrestaurant, of die nu in een ziekenhuis zit of niet.

Misschien kunnen we als we straks(door het schrappen van dieetadvisering uit het basispakket) te weinig klanten krijgen in de keuken van het ziekenhuis gaan werken ;-).

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten