Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
12 March 2018

Er zijn 4 vormen van diabetes type 2

Door: Angela

Diabetes type 2 blijkt onder te verdelen in 4 verschillende vormen. Iedere vorm heeft significant verschillende kenmerken, ziekteprogressie en risico’s op complicaties. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek onder ruim 13.000 nieuw gediagnostiseerde patiënten, gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Paradigmashift
De onderzoekers spreken van een paradigmashift in de diagnose van diabetes. Initiatiefnemer prof. Leif Groop, hoogleraar diabetes en endocrinologie van Lund University: ‘Dit is de eerste stap in de richting van een gepersonaliseerde behandeling van diabetes. Deze nieuwe indeling kan uiteindelijk helpen om behandelingen specifieker af te stemmen op de vorm van de diabetes, om zo de kans op complicaties te verkleinen.’

Meer dan alleen bloedglucosegehalte
Volgens de onderzoekers is de huidige indeling van diabetes onvoldoende en niet geschikt om toekomstige complicaties te voorspellen of een behandeling op te baseren. Momenteel wordt de diagnose gesteld door het bloedglucosegehalte te meten. Een preciezere diagnose kan worden gesteld door ook andere factoren mee te nemen, zoals de productie van insuline, de mate van insulineresistentie, de aanwezigheid van bepaalde antistoffen (glutamaatdecarboxylase, GABA) en de BMI.

In totaal 5 groepen diabetes
In het onderzoek zijn in totaal 5 groepen diabetes geïdentificeerd: naast de 4 vormen van diabetes type 2 is er ook een groep waaronder diabetes type 1 valt. De 5 groepen zijn:

Groep 1: ernstige autoimmuun diabetes (severe autoimmune diabetes, SAID)
Deze vorm komt overeen met diabetes type 1 en hieronder valt ook een auto-immuunvorm die op latere leeftijd ontstaat (latent autoimmune diabetes in adults, LADA). Het ontstaat op jonge leeftijd en gaat vaak gepaard met slechte metabole controle, verminderde productie van insuline en aanwezigheid van zogenoemde GADA-antistoffen.

Groep 2: ernstige insuline-deficiënte diabetes (severe insulin-deficient diabetes, SIDD)
Deze vorm komt voor bij relatief niet te zware en vaak jonge mensen, maar is geen auto-immuunziekte. Deze vorm gaat vaak gepaard met een hoog HbA1c, verminderde productie van insuline en matige insulineresistentie. Er is een hoge incidentie van retinopathy.

Groep 3: ernstige insuline-resistente diabetes (severe insulin-resistant diabetes, SIRD)
Deze vorm kenmerkt zich door een combinatie van overgewicht en ernstige insulineresistentie. Er is een hoge incidentie van nierschade.

Groep 4: milde obesitas-gerelateerde diabetes (mild obesity-related diabetes, MOD)
Dit is een milde vorm die op relatief jonge leeftijd ontstaat bij mensen met obesitas en die over het algemeen goed te behandelen is met metformine en leefstijladvies.

Groep 5: milde leeftijdsgerelateerde diabetes (mild age-related diabetes, MARD)
Kenmerken: dit is de meest voorkomende vorm van diabetes (40%), die op oudere leeftijd ontstaat en die over het algemeen goed te behandelen is met metformine en leefstijladvies.

Doorlopende studie
De nieuwe indeling blijkt ook goed overeen te komen met gegevens van diabetespatiënten uit 3 andere studies uit Zweden en Finland. Overigens is de studie nog niet afgerond: de onderzoekers blijven gegevens van nieuwe patiënten aan het bestand toevoegen. Verder zijn de onderzoekers van plan om vergelijkbare studies uit te voeren bij mensen met andere etnische achtergronden, zoals in China en India.

Bron: Lund University


Nicole de Haan, dietist, 14 March 2018:
Ik denk ook dat GDM een rode vlag is voor een van de andere subtypen. Zwangerschapshormonen maken iets insulineresisitent waardoor vrouwen die al enigszins resistent waren of lage productie hadden een positieve diagnose krijgen. Interessant om te volgen.
Robertien van 't Klooster, dietist, 14 March 2018:
Zwangerschapsdiabetes is vaak een vroeg uiting van aanleg voor DMT2 (in de huidige typering)
Ik lees bovengenoemde indeling zo: dat zwangerschapsdiabetes vaak een voorloper is van 1 van de boven beschreven typen DM (groep 2 3 of 4), en zeer uitzonderlijk een uiting van de hier als groep 1 omschreven vorm.
Andere ideeen?
Angela Severs, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 14 March 2018:
Goede vraag! Het is niet goed uit de beschikbare informatie te halen. We noemen de onderzoekers het helemaal onderaan hun nieuwsbericht (The most common forms today are type 1, type 2, LADA, MODY and secondary diabetes due to other diseases. There is also pregnancy diabetes and more unusual forms of the disease). Maar waar ze zwangerschapsdiabetes onder geschaard hebben, blijft onduidelijk...
Joke Verberg, docent, 13 March 2018:
Waar vallen vrouwen met zwangerschapsdiabetes onder? Of is dat groep 6?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten