Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 June 2017

‘Er is geen bewijs dat gezonde mensen moeten minderen met zout’

Door: Angela

Prof. dr. Frits Muskiet, emeritus hoogleraar pathofysiologie en klinisch chemische analyse aan de Rijksuniversiteit Groningen

De huidige aanbeveling van de Gezondheidsraad van maximaal 6 gram zout per dag is niet wetenschappelijk onderbouwd als advies voor gezonde mensen. Dat betoogt prof. dr. Frits Muskiet, emeritus hoogleraar pathofysiologie en klinisch chemische analyse aan de Rijksuniversiteit Groningen, in een artikel op Foodlog. Sterker nog: volgens Muskiet ligt de optimale zoutinname voor gezonde volwassenen hoger dan 6 gram per dag.

Te weinig zout is ook niet gezond

Een recente observationele studie vindt als optimale zoutinname 11,5 gram per dag voor zowel mensen met als zonder hypertensie. Een lagere inname ging bij beide groepen gepaard met een hoger risico op hart- en vaatziekten en sterfte. Alleen bij de mensen met hypertensie ging ook een hogere inname gepaard met een hoger gezondheidsrisico. Volgens Muskiet is ook niet aangetoond dat zoutreductie de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Meta-analyses van placebo-gecontroleerde interventiestudies (RCT’s) vinden geen significant verband.

Zoutgevoeligheid

Minderen met zout is volgens Muskiet wél goed voor mensen die zoutgevoelig zijn. Zoutgevoeligheid komt voor bij 2 op de 3 mensen met hypertensie. Ook mensen met het metabool syndroom, diabetes en chronische nierziekten zijn vaak zoutgevoelig. Volgens Muskiet gaat zoutgevoeligheid vaak samen met insulineresistentie, omdat insuline een rol speelt bij de bloeddruk. Beperken van de zoutinname is dan nodig, al heeft het streven naar herstel van insulineresistentie volgens Muskiet dan een hogere prioriteit.

Bron: Foodlog


Jorg Wijnen, Dietist, 14 June 2017:
Enkele studies aangehaald door Dhr. Muskiet zijn twijfelachtig en ik ben absoluut niet overtuigd. Ik raad iedereen aan om het volgende te zien om wat meer inzicht te krijgen in de studies en de zout industrie: https://nutritionfacts.org/video/sodium-skeptics-try-to-shake-up-the-salt-debate/
De arts die dit uitlegt geeft de bronnen apart weer, die je vervolgens zelf op kan zoeken.
Monique Kerstholt, Diëtist, 13 June 2017:
Het gaat vooral over de bloeddruk. Maar hoe zit het dan met de schadelijke werking van Na+ los van de bloeddruk? Die is ook aangetoond. Laten we niet het kind met het badwater weggooien.
Joris Brand, Diëtist, 13 June 2017:
Helemaal mee eens, dit was ook zichtbaar in het 2014 artikel over hoge inname: http://www.nieuwsvoordietisten.nl/nieuws/nieuws/article/zowel-teveel-als-te-weinig-zout-is-ongezond/

Hier spraken zij ook al over het feit dat het een aanname is dat sodium altijd een negatieve werking heeft op de bloeddruk. De nieren kunnen dit prima reguleren blijkt, met uitzondering van personen die zoutgevoelig zijn of al hypertensie hebben.

Over aannames gesproken, dit is natuurlijk ook zo het geval geweest met extern en intern cholesterol, en de relatie van verzadigd vet en hart- en vaatziekten.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten